Пријем за најуспешније пољопривреднике из ваљевског краја, који су на овогодишњем сајму у Новом Саду освојили значајне награде, организован је данас у Градској управи Ваљево.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, угостио је најуспешније пољопривреднике, честитајући остварене резултате.

„Честитам на феноменалним резултатима које сте постигли на сајму у Новом Саду. То је доказ да Град Ваљево што се тиче пољопривреде заиста прави добре потезе. Подсетићу вас да у овом тренутку имамо 100 милиона директних субвенција у пољопривреду и сигурно смо у самом врху у Србији који толико улажу. Позивам све пољопривреднике да максимално користе мере које спроводимо преко предузећа „Агроразвој“. Желим вам још више успеха у наредном периоду, а ми ћемо се потрудити да максимално све испратимо“, поручио је градоначелник Гојковић.

Председник Комисије за пољопривреду и село Драгомир Виторовић, такође је честитао добитницима награда и пожелео још боље резултате наредних година.
„Ја вас у име Комисије за пољопривреду и село срдачно поздрављам, ваши успеси су и наши успеси. Ми ћемо још више улагати у пољопривреду и села овога града и трудити се да и наредних година постигнете значајне резултате. Увек ћете имати нашу подршку“, казао је Виторовић.

Други пут за редом ваљевски произвођачи су освојили титулу апсолутног шампиона сајма у Новом Саду, што је према речима др Радослава Вујића резултат вишедеценијског рада.

„Пехари и дипломе које се налазе овде говоре све. То значи да смо у овчарској производњи постигли заиста један завидан ниво, а то је сигурно резултат једног вишедеценијског рада свих служби које раде у овој нашој држави и службама које раде у граду Ваљеву. То је резултирало тиме да смо ми по други пут апсолутни шампиони сајма у Новом Саду. Данас на подручју града Ваљева и Колубарског округа има преко 100 пољопривредних произвођача који гаје овце. На нашу срећу, данас Колубарски округ има преко 25000 оматичених грла сјеничке оплемењене овце и то мислим да је највише у Србији. Из тог квантитета, изашао је и квалитет, што се и види по заслуженим признањима. Не бисмо то могли урадити да није било наших уважених и вредних пољопривредних произвођача. Најискреније честитам свима онима који су награђени, желим им да гаје на својим газдинствима још већи број грла, а ово је само један мали борј пољопривредних произвођача који су узели учешће на сајму, а има их доста који заслужују квалитетом својих грла да учествују на сајму у Новом Саду“, поручио је Вујић.

Пријему најбољих пољоприведника је присуствовао и проф. др Цвијан Мекић са Пољопривредног факултета, који је био председник жирија за оцењивање грла на сајму у Новом Саду.

„Изузетно ми је задовољство што сам данас са вама овде. Ја се осећам као домаћин, јер је моје присуство овде преко три деценије и то са доласком студената. Одувек смо имали изузетну подршку града Ваљева за долазак мојих студената овде на стручну праксу. Ви нисте на трећем месту, по мени ви сте на првом месту, ја сам то говорио и пре 15, 20 година. Ја сам преко 30 година председник комисије у Новом Саду. Мени је посебно драго што сам по други пут имао прилику да доделим ово највише признање на сајму. То је дугогодишњи рад, ви колико знам имате преко 6000 приплодних оваца. Ја када сам образлагао на сајму зашто предлажем да се додели то ласкаво признање, рекао сам да у Србији преко 217000 грла под контролом, а 25000 само у Колубарском округу. Мени је посебно драго када сам на овом сајму образложио апсолутног шампиона добили смо аплауз, али што је најважније нисмо добили примедбу. Тако да, још једном честитам добитнику овог признања са жељом да и остали произвођачи послушају предлоге људи из „Агроразвоја“ и захваљујем се градском руководству које је препознало значај пољопривредне производње“, нагласио је проф. др Цвијан Мекић.

Професор Стамен Радуловић са Факутета ветеринарске медицине у Београду је нагласио да је у ваљевском крају подигнута лествица када је реч о генетском материјалу, захвалио се на сарадњи и прилици да буде данас у Ваљеву и поручио да ће катедра Факултета ветеринарске медицине увек бити на располагању за сва питања, недоумице и помоћ.

На овогодишњем сајму у Новом Саду освојена су три пехара, захвалнице и похвале, међу којима је и најзначајнија награда, а то је апсолутни шампион сајма.

„Желео бих да се захвалим нашим пољопривредним произвођачима који су остварили овај изванредан резултат. Апсолутни шампион у категорији овчарства за изложену сјеничку праменку је Александар Станаревић из Ваљевске Каменице, Зоран Петровић је освојио сребрну медаљу и Владан Несторовић пехар сајма. Ја се надам да ћемо и у наредном периоду остварити још боље резултате него што смо ове године“, рекао је Горан Марјановић, директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“.

Помоћник градоначелника града Ваљева Драгутин Кузмановић је изразио задовољство што је Ваљево после десет година поново учесник на сајму у Новом Саду.

„Рад који је уложен преко „Агроразвоја“ и Градске управе се исплатио. Коначно имамо асполутне шампионе са територије града Ваљева. То је дуготрајан рад и хоћу пре свега да се захвалим Пољопривредној стручној служби и др Радосаву Вујићу који је задужен за рад везан за сточарсво. Колегама из „Агроразвоја“ који су све спровели у дело и оно што је најважније нашим пољопривредницима који улажу напор и енергију, који се баве сточарством и који су у овим тешким временима одлучили да остану на селу, да се баве пољопривредом, јер они најбоље знају колико је то у овом тренутку тешко, нарочито у сточарству. Наши произвођачи имају подршку, градоначелник није случајно поменуо што је изабрао за помоћника градоначелника човека који је до скоро водио пољопривреду и ја мислим да је то доказ да ова локална самоуправа води рачуна о пољопривреди и самим тим води рачуна о селу. Следеће године настављамо традицију, наравно да сјеничку праменку треба још да покажемо у најбољем светлу, а мислим да то ваљевски произвођачи имају“, истакао је Кузмановић.

Апсолутни шампион овогодишњег сајма Александар Станаревић из Ваљевске Каменице се захвалио на гостопримству, као и свима на помоћи, саветима и прилици да учествује на сајму.

„Прво бих желео да се захвалим свима, градоначелнику који нас је позвао, мене и моје колеге, господину Драгутину Кузмановићу и мени је драго да могу да кажем да из пољопривреде имамо другог човека који је у Градској управи, који ће увек нама пољопривредницима изаћи у сусрет, господину Вујићу, који је своје савете увек делио благовремено и како треба, господину Марјановићу, без кога ми не бисмо сами могли да покажемо наша грла на сајму у Новом Саду. Могу да кажем да сам посећивао и остале сајмове, био сам на сајму и у Сјеници и неко моје виђење јесте да је Град Ваљево доста побољшао производњу сјеничке овце, можда је Ваљево и испред Сјенице са неким квалитетом. Сав тај улог у генетски материјал, донео је резултат апсолутног шампиона. Још једном у своје име и у име моје породице желим да се захвалим на дочеку“, нагласио је Станаревић.