Уговор са 67 локалних самоуправа о повећању енергетске ефикасности потписан je данас у Краљеву, а у групи ових градова је и Ваљево. Градоначелник Лазар Гојковић je данас у Краљеву потписаo уговор који ће омогућити грађанима Ваљева да замене дотрајалу столарију, уграде термоизолацију или замене котлове који користе фосилна горива. Грађани ће финансирати пола трошкова, а другу половину Министарство рударства и енергетике и локална самоуправа.

Након потписивања, у име представника локалних самоуправа -градоначелника и председника општина, скупу се обратио ваљевски градоначелник. Он се захвалио председнику Републике Александру Вучићу и Влади Србије, на подршци коју пружају Ваљеву на разним пољима, као и министарки др Зорани Михајловић и целом њеном тиму, „јер доста чине на модернизацији енергетског сектора у Србији, за развој зелене Србије, на испуњавању високих критеријума на пољу енергетике и заштите животне средине који се пред нашу земљу постављају на путу ка Европској унији.“

„Срећан сам што је апел Ваљеваца да нам је неопходна подршка државе у решавању највећег проблема- загађења ваздуха, допрла до највиших представника наше државе. Ваљево и Ваљевци ће кроз ове субвенције добити прилику да реновирају своје објекте, уштеде енергенте и тако помогну не само кућним буџетима, већ и смањењу аерозагађења у Ваљеву, које последњих година добија забрињавајуће размере! Град Ваљево ће из буџета издвојити исто онолико новца колико добијамо и кроз овај програм -10 милиона динара! Још једном хвала свима на прилици да учествујемо у овом програму и да се ускоро сви заједно поносимо добрим резултатима, а то су здрав ваздух, лепше Ваљево и лепша Србија“, закључио је у Краљеву градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Наш град ће од Министарства добити 10 милиона динара, а исто толико, дакле 10 милиона динара је определио из свог буџета. По износу који је издвојен из градског буџета, Ваљево је у групи градова у Србији који су највише издвојили за овај програм.

Грађани ће бити на време обавештени када ће почети пријављивање за ова средства и ко има право да конкурише. Тек предстоји расписивање два јавна позива за избор фирми које ће спроводити радове и за грађане и услове за конкурисање за субвенције. Зато нема потребе да грађани долазе у Градску управу и да се распитују за ове субвенције, јер оне још нису почеле да се додељују грађанима!

На конкурс Министарства рударства и енерегетике се пријавило 88 локалних самоуправа, а изабране су оне које су имале комплетну документацију и које су биле спремне да одвоје значајна сопствена средства.