Годинама у Ваљеву није отворена већа фабрика и Ваљевци су због тога оправдано били забринути и незадовољни. Према подацима које је на данашњој седници Скупштине града изнео градоначелник Лазар Гојковић, годишње око 700 људи напусти Ваљево у потрази за бољим животом и послом.

„Ти грађани траже боље услове за живот и рад ван Ваљева. Наш задатак је да створимо боље услове за све и да људи виде бољу перспективу у овом граду. Некада смо имали бројне фабрике и наш задатак је да надокнадимо те огромне губитке и да вратимо Ваљево на привредну мапу Србије. То је по мени приоритет приоритета. Морамо да завршимо и покренемо нове пројекте, јер грађани Ваљева то заслужују“, рекао је градоначелник.

Преко 25 пројеката који се у овом тренутку припремају и на прагу су реализације, промениће слику Ваљева.

Град Ваљево је уз огромну подршку Републике Србије и председника Александра Вучића отпочео припреме на довођењу инвеститора. Немачка компанија „Бизерба“ је потврдила долазак, након више од два месеца интензивних преговора.

Градоначелник је одборницима и грађанима Ваљева укратко представио будућег инвеститора: „Привредно друштво „Бизерба“ се бави производњом малопродајних вага и индустријских компоненти и до краја 2026. године планирају да уложе 33 милиона евра у материјална и нематеријална средства и запосли 305 људи на неодређено време! Њихов циљ је да шире производњу, па смо се у разговорима дотакли и броја од 490 радника који су планирани у будућности. Изнели су и податак о бруто плати у наредних шест година од 13.645.000 евра. Компанија „Бизерба“ је у породичном власништву већ 150 година, 4.300 запослених широм света. Ради се о озбиљним немачким компанијама, које постоје 150, односно ова друга 120 година. Верујте да је то сјајна вест, не за Ваљево, већ за целу Србију!“

И поред овако лепих вести, протеклих пар дана се чују замерке да Ваљево поклања своју земљу држави, а да опет наша држава поклања земљу страним инвеститорима. И поједини одборници су изнели сличне замерке! Чак се износе и нетачне тврдње да ће Град ослободити инвеститоре плаћања свих обавеза и да ће се „странци богатити“. На данашњој седници су усвојене одлуке о  првој измени и допуни Генералног урбанистичког плана Ваљева  и другој измени и допуни плана генералне регулације „Привредна зона“. Ове одлуке су предуслов да се обезбеди довољно земљишта за изградњу модерних фабрика у Ваљеву.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић одговара да се ово није поклон, већ инвестиција у будућност Ваљева, улагање у инвестиције, знање, у школовање и да ћемо сви ми осетити бољитак.

„Тема су нове фабрике које ћемо отворити у овој зони у којој ће бити запослени наши суграђани. Захваљујем се претходном руководству које је одрадило једну праву операцију у претходном периоду. Можда други не могу да разумеју колико је та парцела коју смо имали у власништву града важна. Такмичимо се са јединицима локалне самоуправе како у Србији, тако и у иностранству, јер инвеститори траже прилику да инвестирају и у друге државе. Ми смо у једној озбиљној утакмици и морамо имати адуте, играче  с којима улазимо у ту утакмицу. Зато је важно што је претходно руководство обезбедило парцелу на којој ће немачки инвеститор врло брзо почети изградњу фабрике.

Да је све урађено у складу са законима и Статутом града Ваљева, потврдио је и в.д. начелника Градске управе Небојша Петронић.

„Одлука о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта из јавне својине града Ваљева у јавну својину Републике Србије без накнаде је компатибилна са Статутом града Ваљева, чланом 99 Закона о планирању и изградњи, који је прописао да јединица локалне самоуправе може отуђити грађевинско земљиште без накнаде, када је у питању реализација пројеката од значаја за Републику Србију. Имајући у виду намену и да би инвестициони пројекат представљао улагање од посебног значаја како за Републику Србију, тако и за Град Ваљево, предложено је усвајање овог програма. Ако се не би реализовала ова инвестиција, уговор са Републиком Србијом би се раскинуо и одлука би се ставила ван снаге. Осим одлуке о отуђењу грађевинског земљишта, никаквих даљих преговора, нити договора о било каквим подстицајима са инвеститором, није било“, развејао је сумње да ће се страном инвеститору све уступити бесплатно в.д. начелника Градске управе.

„Када смо разговарали са Развојном агенцијом Србије и представницима Републичке дирекције за имовину, имајући у виду да је пројекат „Бизербе“ проглашен од националне важности, нама је сугерисано да донесемо одлуку на седници Скупштине града о отуђењу непокретности у јавну својину Републици Србији, да би након склапања уговора, председник Републике по овлашћењу Владе склопио уговор о отуђењу. Последњих пар месеци сви уговори везани за пренос неизграђеног грађевинског земљишта општина и градова се преносе Републичкој дирекцији за имовину, да би касније председник Републике склапао уговор“, рекао је на данашњем скупштинском заседању Небојша Петронић.

Градоначелник Гојковић каже да је Ваљево у јако тешкој утакмици. Први инвеститор је потврдио долазак у Ваљево, а други је показао озбиљну заинтересованост. И остали градови се боре да доведу овог реномираног инвеститора.

„Надам се да ћемо изаћи као победници и да ћемо врло брзо имати другог немачког инвеститора. Грађанима Ваљева не треба празна ливада у Попучкама. Потребан нам је инвеститор и зато ми дајемо држави без накнаде ово земљиште. То је инвестиција у нова радна места да би се наши грађани запослили и имали квалитетно радно место. Нико од нас не жели да наш град буде мимо света и мимо Србије. Не желимо да се годишње у просеку око 700 људи одсели из Ваљева“ истакао је градоначелник

Одговор на питање који су ефекти од ових инвестиција је да ће ефекти бити видљиви по свим основама. Наплата пореза од доприноса, такси, дажбина, сарадња комапнија са великим бројем домаћих предузећа и отварање индиректних радних места, само су неки од мерљивих ефеката.

„Поред отварања директних радних места, компаније овог типа отварају и велики број индиректних радних места, а самим тим подижу привредну активност, ниво пословног амбијента и подижу животни стандард грађана Ваљева. Радићемо на томе да Привредну зону уредимо у будућности и да отворимо још фабрика и производних погона“, закључио је градоначелник Гојковић  своје излагање о значају доласка инвеститора у Ваљево.