И Ваљево се придружило данас у обележавању 8. априла- Светског дана Рома, истичући први пут на згради Градске управе Ваљево ромску заставу.

Поводом Међународног дана Рома, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао празник свим суграђанима ромске националност. Он се данас састао са извршним директором Асоцијације координатора за ромска питања Драганом Грачанином и представницом Центра за интеграцију Рома Маријом Весић, са којима је разговарао о положају Рома у Ваљеву.  

Градоначелник Гојковић је подсетио на посету ромском насељу код Болнице септембра 2020. године шефа Делегације ЕУ Сема Фабриција и потпредседнице Владе Зоране Михаиловић, која је и председница Координационог тела за инклузију Рома Владе Србије и поновио оно што је тада обећао о спремности Града да активно учествује у свим пројектима који су везани за социјалну инклузију Рома.

Ваљево спада у градове који предњаче по питању унапређења положаја ромске популације, али постоји још доста простора за унапређење и бољу сарадњу са локалном самоуправом. Са ромским представницима се разговарало о пројектима који ће бити ускоро реализовани и који ће допринети решавању неких вишедеценисјких проблема, као што су запошљавање, образовање, становање, али и инфраструктурно опремање насеља у којима живе.

Град Ваљево већ 13 година има и активно примењује Локални акциони план за образовање Рома. Као посебно значајну активност издвајамо стипендирање младих Рома и Ромкиња који постижу добре резултате у школовању.  Овај програм је покренут  као резултат схватања локалне самоуправе да је потребно остварити непосредан утицај на образовање ромских ученика.

Због мера и акција подршке за ромску популацију, Град Ваљево је остварио национално признање за добру праксу од стране Тима за социјално укључивање Владе Републике Србије (СИПРУ). Сви ваљевски ромски предшколци су укључени у обавезни припремни предшколски програм, а сви ромски дечаци и девојчице од 7 до 15 година су у основним школама. Посебан значај посвећен је наставку школовања ромских ученика у средњим школама и на факултетима.

У школској 2020/2021. години право на стипендију остварило је  5 ученика основне школе (8. разред), 64 ученика средње школе и 14 студената на државним факултетима. За ове намене планирано је у буџету града 4.300.000,00 динара.

Због постигнутих резултата  у обухвату ромске деце образовањем, град Ваљево је 2014.године из програма DILS добио минибус за превоз ромске деце из насеља Балачка у основну школу у Бранковини.

Због мера и акција подршке за ромску популацију- стипендије за ромске ученике и студенте град Ваљево је 2013. године добио признање за добру праксу укључивања Рома од Тимa за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Захваљујући овим подстицајним мерама, расте број ромских младића и девојака у Ваљеву који похађају средњу школу  и настављају школовање на факултетима.

Као пример добре праксе на сарадњи локалне самоуправе и Европске уније је и прошлогодишњи завршетак изградње канализационе мреже у ромском насељу Баир, који је и финансирала Европска унија.

Бахтало о 8. априли!