Ваљево не заборавља после 23 године од бомбардовања Србије, порука је коју су данас, поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, поручили представници институција, приликом полагања цвећа на споменик пилоту Миленку Павловићу и на споменик страдалима у ратовима од 1991. до 1999. године.

Представници Војске Србије, предвођени командантом 2. Центра за обуку, пуковником Сашом Стојиљковићем, начелник Колубарског округа Горан Миливојевић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, заменик председника Скупштине града Виктор Мићић, бивши припадници 63. падобранске бригаде,  представници борачких удружења СУБНОР, Удружење бораца ратова од 1990. године, Српско-руског центра „Мајак“ и други грађани Ваљева, поклонили су се сенима погинулих у бомбардовању.

Бомбардовање Ваљева је почело 14. априла и у том приоду је троје Ваљеваца – Дмитра Дукић (91), Милка Крунић (72) и Милисав Мићић (37) погинуло, а повређено је 50 суграђана. Потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић су погину на Маљену 6. априла 1999. године. На небу изнад Ваљева је 4. маја погинуо пилот пуковник Миленко Павловић.

На Ваљево је пало 215  бомби, а 150 бомби је бачено на фабрику „Крушик“, уништена је зграда МУП-а, као и објекти у Причевићу и на Дивчибарама, срушено је пет стамбених зграда, оштећено је преко 200 станова и 50 кућа.

Заменик председника Скупштине Виктор Мићић је подсетио на дана када је почело бомбардовање у тадашњој Савезној Републици Југославији.

„НАТО интервенција је почела тог дана у 19:45 часова нападом на војне објекте, а потом су прешли на цивилне објекте, инфраструктуру, болнице, споменике културе, црквене објекте итд. Велика разарања доживела је тадашња држава, а град Ваљево осетио је „благодети“ тада назване интервенције „Милосрдни анђео“, три недеље касније.

Град Ваљево се сећа тих дешавања и увек ће бити посвећен обележавцању годишњице напада НАТО агресора на наш град и на нашу државу. Најмање што можемо је да чувамо слободу, одамо признање нашим погинулима и да се дивимо њиховим величаственим делима.

Цвеће смо положили и на споменик пилоту пуковнику Миленку Павловићу, који је погинуо на небу изнад нашег града, 4. маја. Његова дела су немерљива и нама остаје само да му се дивимо“, рекао је Виктор Мићић.