Дан града Ваљева се обележава у понедељак, 20. марта. Свечана академија и додела награда града Ваљева ће се одржати у 12 часова у сали Центра за културу Ваљева.

Истог дана, у 20 часова, у Центру за културу почиње концерт групе „Ван Гог“.

У уторак, 21. марта у 20 часова ће у Великој сали Центра за културу свој стендаун одржати глумац Небојша Миловановић, са гостима гитара – Душан Поповић Липовац, бубањ- Станислав Стојкановић, фрула – Неда Николић, техника и вокал – Јована Бјековић.

Преузимање бесплатних карата за ове програме је на благајни Центра за културу од суботе, 18. марта. Број карата је ограничен на две карте по особи. Радно време благајне: субота, 18. март од 9 до 11 часова, понедељак, 20. март и уторак, 21. март од 9 до 11 и од 17 до 20 часова.

Установе културе из Ваљева организују током марта програме, посвећене Дану града. У петак, 17. марта у 18 часова у Народном музеју у Ваљеву биће отворена изложба „Ваљево је 1914-1915 било град -болница, а њен главни управник пуковник др Милан Пецић“.

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ организује следеће програме:

21. март у 19 часова – ИСТИНЕ ЖИВОТА: СВИ РАЗГОВОРИ СА ВЛАДЕТОМ ЈЕРОТИЋЕМ – Представљање књиге Милоша Јевтића, добитника Награде града Ваљева за 2022. годину  (Простор: Ваљевска гимназија).

22. март у 19 часова – ГРАДУ НА ДАР – „Вече са Даницом Вукићевић, добитницом  НИН-ове награде“ (Простор: Ваљевска гимназија).

31. март у 19 часова – ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ , Ваљевци у ратовима 1912 – 1918 – промоција књиге Милорад Радојчића (Простор: Ваљевска гимназија).

У Модерној галерији у Ваљеву, у суботу, 25. марта у 12 часова биће отворена изложба слика Славка Крунића „Двојност портрета“.

Поводом Светског дана позоришта, у понедељак, 27. марта у 20 часова, у Центру за културу Ваљева биће одиграна представа „Антигона у Њујорку“ ЦЗНТК „Абрашевића“.

У Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ у уторак, 28. марта у 18 часова биће отворена изложба „Дечја уметност 2023“.

Традиционалну изложбу дечјих ликовних радова Студио „Трнавац“ организује у сарадњи са свим градским и сеоским основним школама са територије Ваљева. Биће представљени најбољи радови ученика од V до VIII разреда свих седам градских и осам сеоских школа, селектованих по избору наставника и професора Ликовне културе.

Поставка броји 46 дечјих радова, при чему ће из сваке школе бити изложено по 3 рада, осим из ОШ „Нада Пурић“ која ће представити и рад једног ученика из Одељења деце са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Изложбом „Дечја уметност 2023“, званично отпочиње овогодишња излагачка сезона у Интернационалном уметничком студију.

Традиционални концерт у част Микија Јевремовића ће се одржати у среду, 29. марта у 20 часова у Центру за културу.