Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се у недељу, 25. јуна 2023. године у Бранковини.

Манифестација почиње изложбом малина у 10.00 часова, након чега ће се одржати турнир у малом фудбалу.
Свечано отварање заказано је за 11.30 часова, након чега следи културно – уметнички програм, проглашење победника и додела награда, као и предавање Пољопривредне стручне службе.
У 12 часова ће се одржати Сеоске олимпијске игре.

„Манифестација почиње у 10 часова изложбом малина. Као и сваке године, у 11.30 часова почиње културно – уметнички програм, који ће бити доста богатији у односу на претходне године. Ове године смо радили мало више на томе и значајно обогатили програм. Новина ове године је да ће се одржати Гастро фест у оквиру манифестације и сви који су заинтересовани да учествују на такмичењу у кувању гулаша у котлићу, могу се пријавити на број телефона: 064/4669014. Позивам све заинтересоване да дођу и подрже „Дан малине“, 61. по реду манифестацију“, казао је Саша Јефтић, председник Месне заједнице Бранковина.

Пољопривредна и саветодавна стручна служба Ваљево као и све службе које се баве пољопривредом, имају интерес да помажу овакве манифестације, а према речима Светислава Марковића, директора Пољопривредне и саветодавне стручне службе Ваљево, један од приоритета је и стручно усавршавање пољопривредних произвођача.

„Мени је драго да већ дуги низ година Пољопривредна саветодавна и стручна служба учествује у стручном делу. Ми смо и ове године одабрали негде око 25 излагача и још увек су моје колеге воћари на терену. Бирамо најбоље пољопривредне произвођаче малина у Колубарском округу. Оно што бих хтео да кажем је да ће и ове године бити неколико категорија: за квалитет изложених малина, најбољи произвођачи, највећи произвођачи, људи који су млади, а баве се производњом малине, људи који су допринели развоју малинарства, тако да ће бити интересантна изложба. Позивам све заинтересоване да дођу и подрже ову манифестацију, јер програм је изузетно богат и било би штета то пропустити. Још једном, захваљујем се организаторима што су Пољопривредну стручну службу препознали као свог партнера на овој значајној манифестацији“, поручио је Марковић.

Марко Јовановић из Спортског савеза Ваљево, најавио је традиционалне Сеоске олимпијске игре и изразио задовољство што ће учествовати у богатом програму предвиђеном за манифестацију „Дан малине“.

„Ми традициоонално организујемо Сеоске олимпијске игре и тај циклус започињемо управо у Бранковини. То се и уклапа јер је ипак Бранковина историјско место, а ове игре и служе да чувају традицију српског народа, тако да нам је драго да ту одржавамо такмичење код наших добрих домаћина. Ове године, Сеоске олимпијске игре иду у малом измењеном формату, дакле дозволићемо и појединачно учешће одређених заинтересованих људи, који ће такође моћи да се опробају у традиционалним дисциплинама и након тога, ми ћемо те бодове збирно сабирати ко је из ког села, на тај начин ћемо добити екипно листу и на крају свих турнира ћемо имати финалисте на финалу на Ставама. То смо урадили зато што имамо нека мања села, који не могу да окупе екипу од 10 – 15 такмичара, тако да мислимо да ћемо на овај начин привући још неке заинтересоване“, рекао је Јовановић.

Организатор манифестације је Туристичко друштво „Љуба Ненадовић“, а генерални покровитељ Град Ваљево.