Делегација словеначког града Јесенице, коју предводи градоначелник Блаж Рачич, борави од данас у Ваљеву. Прилика да се настави давно успостављена сарадња се указала током овогодишњих Тешњарских вечери.

Као и пре скоро пола века када су Ваљево и Јесенице постали збратимљени градови и овај пут сарадњу су иницирали припадници ватрогасних јединица два града – ваљевског Добровољног ватрогасног друштва који предводи Влада Миливојевић и служби цивилне заштите и ватрогасаца Јесенице и суседног места Жировница.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и заменик градоначелника Немања Петровић су данас примили делегацију Јесенице, коју поред градоначелника, чине и командант Ватрогасне јединице Роберт Прешерн, командант цивилне заштите Игор Арх и командант цивилне заштите Жировнице Марјан Добникар.

Повод за позив Јесеници, са којом је Ваљево некада био збратимљени град, јесте сарадња два града, најпре у области цивилне заштите и ватрогасних служби. Два градоначелника су се сложила да се након успостављања сарадње у овој области, отвара могућност и за остале конакте становника два града.

Подсетимо, Ваљево је било збратимљено после Другог светског рата са градовима Јесенице, Задар, Јајце,  Кардељево (данашње Плоче), Копар, Метковић, Никшић, Прилеп и Ситард. Са распадом некадашње СФРЈ деведесетих година, та пријатељства међу градовима су се постепено гасила.