Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић боравила је данас у Ваљеву, где је одржала састанак са градоначелником града Ваљева Лазаром Гојковићем, начелником Колубарског управног округа Милошем Милутиновићем, директорима свих здравствених установа у Колубарском округу, директором РФЗО – филијале Ваљево Миланом Вилотићем и шефовима испостава у Колубарском округу.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић пожелео је добродошлицу директорки РФЗО и том приликом истакао шта је све урађено у Ваљеву у претходном периоду, када је реч о здравственој и социјалној заштити.

„Реконструисали смо Дом здравља у Ваљеву, који заиста сада изгледа одлично. Завршили смо Геронтолошки центар, који је почео да се гради 2009. године и који смем слободно да кажем изгледа сада светски. У току је опремање и надам се да ћемо врло брзо кренути са радом. То ће бити Геронтолошки центар са 113 корисника, две услуге које ће Град Ваљево спроводити преко Центра за социјални рад, а то су прихватилиште за бескућнике и дневни боравак за стара лица и лица ометена у развоју. Треће и најважније, интензивно радимо на урбанистичком пројекту са идејним решењем за реконструкцију Опште болнице у Ваљеву и мислим да ћемо доћи до квалитетног пројекта, који ће у наредном периоду бити реализован“, поручио је градоначелник Гојковић.

Након одржаног састанка у Градској управи, директорка РФЗО је обишла Општу болницу у Ваљеву и говорила о томе шта РФЗО може да уради како би се побољшао квалитет здравствене заштите, али и олакшао рад здравственим радницима.

„Како у домовима здравља, тако и овде у Општој болници у Ваљеву, констатација након састанка је да заиста свега има када је у питању Републички фонд. Има лекова за пацијенте, има санитетски материјал, што нам је такође било јако важно да проверимо, јер знате да је то кренулу по централизацији. Оно што је констатовано као проблем, јесте кадар. Кадар је проблем у целој Србији, тако и у овом крају и то је оно што је и Министарство здравља уочило и што заиста на томе морамо да радимо и да нађемо начин како да задржимо кадар, нарочито онај који одлази на специјализацију.

Дакле, људи добију специјализацију, заврше и онда одлазе и више не раде у тој здравственој установи у којој су добили специјализацију. Тај проблем дефинитивно мора да се реши, нарочито из тих разлога што у већини ових здравствених установа је кадар такав да ће ускоро да одлази доста како лекара, тако и средњег кадра у пензију и непопходно је да се на та места прими што више младих људи. У неким домовима здравља има доста младих медицинских сестара и техничара, односно средњег кадра, тако да ће се они ускоро уговорити од стране Републичког фонда, то је заиста јако значајно. Оно што Републички фонд може још да уради, јесте да измени правилник на коме интензивно радимо, тако да ће моћи не само лекари, већ и средњи медицински кадар да се уговара о допунском раду. Дакле, уколико раде у једној здравственој установи, они ће моћи сада по уговору о допунском раду да се ангажују и у другој здравственој установи која има недостатак кадра“, закључила је проф. др Сања Радојевић Шкодрић.