Ваљевске основне школе су данас добиле по један дрон, у  складу са потписаним Меморандумом о сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја „За лепшу школу“ и Ротари клубова у Србији, који су покренули акцију за набавку дронова за основне школе.

На додели дронова за 15 ваљевских основних школа, речено је да је основни циљ пројекта развој компентенција из области програмирања. Учење програмирања кроз програмирање беспилотних летелица представља један облик учења који има вишеструке позитивне ефекте. 

Гувернерка Зорица Јестровић је рекла да им је срце пуно када виде децу како лако управљају овим алатима:

„Кажем алатима, јер их ми овом прилико учимо занатима. Све оно што они уче у оквиру предмета информатике, основе Скреча и Пајтона, могу да примене на овим беспилотним летелицама, односно дроновима. Ми смо се стварно потрудили да што више школа у Србији добије дронове и драго ми је што данас све школе на подручју града Ваљева имају ту могућност, захваљујући пријатељима, ротаријанцима из Србије и широм света, али на првом месту, члановима Ротари клуба Ваљево.“

Начелница Школске управе др Зорица Јоцић је рекла да су школе добиле једно иновативно наставно средство, које је значајно за рад у школама.

„Оно што је битно је да су дронове добиле и градске и сеоске школе, па ћемо видети ко ће боље успети да искористи овај поклон. Ово је наставак пројекта „За лепшу школу“, које је потписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја са Ротари клубовима и на тај начин је обезбеђено 670 дронова. Министарство тиме наставља процес дигитализације и процес даљег развоја информатизације наставног процеса и свега што је неопходно у 21. веку.  Нагласићу да ми у 1. и 2. разреду основне школе имамо предмет дигитални свет, а од 5. и 6. разреда информатику и рачунарство. Веома је битно за ученике да се процес програмирања развија од најранијег узраста, тако да ће ове беспилотне летелице добро доћи и то не само за учење програмирања и програмских језика, већ и за развијање бројних међупредметних компетенција. Поред програмирања и информатике, врло је битна и математика, физика, страни језик, у овом случају енглески језик“, истакла је важност овог поклона за школе др Зорица Јоцић.

Данило Љевнајић, паст гувернер је рекао да су сви на идентичном задатку, а то је да омогућимо деци да на савремени начин уђу у свет програмирања.

„Сматрамо да је дрон за њих играчка и најбољи могући начин да учине прве кораке програмирања и да уђу у корак са светом. Уверен сам да ћемо ми бити поносни на многе којима је овај дрон подигао интересовање да буду сутра они који ће бити шампиони у тој области. Дрон се данас користи у разним областима, од пољопривреде где смо једна од десет земаља у свету по примени дронова. Данас је незамисливо да се озбиљно бавите пољопривредом без дронова. Дронови се користе у индустрији, инспекцијском надзору далековода, гасовода, мостова, неприступачних делова, у војсци, полицији. Данас дронови имају изузетну примену и замислите шта ће бити за десет година, када деца која су сада 5. и 6. разред буду свршени студенти. Ја сам уверен да ће нам такси бити дронови и да ће се све вршити на тај начин“, рекао је Данило Љевнајић.

„Ово је само једна у низу акција коју ради Ротари клуб Ваљево и наша породица Ротари. Ове године је акценат на образовању. Ми смо и до сада опремали школе рачунарима, лего роботима, опремали библиотеке, што ћемо наставити и даље да радимо“, саопштио је неке од активности, али и најавио бројне друге Горан Бранковић, председник Ротари клуба Ваљево.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио што је Ваљево изабрано да учествује у овом пројекту.

„Драго ми је што ће и ваљевске школе добити дронове који ће деци омогућити да брже и ефикасније савладају програмске језике, који ће им користити у будућем школовању и раду. Захваљујем се, првенствено Ротари клубу Ваљево, на једној овако квалитетној донацији. Сигуран сам да ћемо деци у руке дати добар алат, који ће искористити за личну надоградњу и на најбољи могући начин“, закључио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.