Едукативна трибина „Научи да загрлиш, а не да удариш – рунда 2“, под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију и носиоца пројекта Центра за жртве насиља „Дар“, одржана је данас у Центру за културу Ваљево.

Ово је једна у низу едукација више од стотину младих, по стратегији Истанбулске конвенције, која је потписана 2017. године.

“Зашто смо одабрали да младе едукујемо баш кроз Истанбулску конвенцију, зато што се прошле године овај пројекат показао као јако продуктиван, а ми га радимо кроз три етапе. Први је видео слајд, који показује најгоре могуће ствари које се дешавају у породичном и вршњачком насиљу, потом имамо едукационо предавање, а после тога гледају филм по њиховој жељи, а имају на располагању два филма на ту тему. Ми их заправо едукујемо шта је све насиље, шта све спада у насиље, како могу да га препознају, како могу да реагују и коме треба да се обрате.

Марија Милановић, председник Центра за жртве насиља “Дар”

Поента ове едукационе трибине је да сви изађу са поруком и да не останемо са тим да не знамо шта је насиље и да га не пријавимо, већ да будемо одговорни у друштву. Јако је важно међу омладином и децом будити свест о томе. Зато и служи ова едукација, да ми младе људе на време поспешимо шта је све насиље, како га препознати и обавезно га пријавити”, поручила је Марија Милановић, председник Центра за жртве насиља “Дар”.

Канцеларија Центра за жртве насиља отворена је крајем фебруара ове године у Ваљеву и броји већ 15 корисника, што по речима председнице Центра за жртве насиља “Дар” није мало, с обзиром на то да је канцеларија скоро отворена и да је још увек код жена присутан страх и несигурност.

Корисницима Центра за жртве насиља у Ваљеву су на располагању правна и психолошка заштита, а велики напор улажу и у рехабилитацију корисника и њихово укључивање у друштво након рехабилитације. Активности центра се остварују кроз пружање психолошке помоћи жртвама насиља, пружање бесплатне правне помоћи, организовање помоћи трудницама у виду оснаживања и савета, СОС телефон, организовање трибина и семинара са темом превенције насиља, едукација деце у погледу интернет насиља, организовање радионица за рехабилитацију и едукацију жртава насиља, унапређивање и постепено враћање у нормалне друштвене токове након рехабилитације и организовање хуманитарних акција за социјално угрожене и жртве породичног насиља.