На овогодишњем мајском заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ изабран је нов Епископ ваљевски. У питању је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, викар Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја. Владика Исихије ће наследити почившег Епископа Милутина који је непуних четрнаест година био на челу богомспасаване Епархије ваљевске.

Биографија новоизабраног Епископа ваљевског г. Исихија

Епископ Исихије (Рогић) је рођен 3. новембра 1965. године у Москви, од оца Милутина и мајке Јелене Рогић. Живео је у Београду али је, услед очеве дипломатске службе, већи део детињства и младости провео у иностранству. Поред Москве, живео је у Пекингу у Кини, Рангуну у Бурми, Картуму у Судану и у Вашингтону у Сједињеним Америчким Државама. Основну и средњу школу је похађао на енглеском и на српском језику. Године 1985. завршио је Дизајнерску средњу школу у Београду и стекао звање ликовног техничара дизајна графике. У периоду од 1987. до 1991. године, студирао је психологију на Универзитету Дистрикта Колумбије у Вашингтону (САД), као и на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дипломирао је богословске науке на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2018. године.

На самом почетку духовне и материјалне обнове манастира Ковиља, које је започео данашњи Патријарх српски г. Порфирије, отац Исихије се као искушеник придружио ковиљском братству 1991. године, да би у монашки лик био пострижен руком Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, на празник Сретења Господњег 1995. године. У чин јерођакона је рукоположен од тадашњег Епископа јегарског и игумана ковиљског г. Порфирија, 18. јула 1999. године, а недељу дана касније рукоположен је у чин јеромонаха. Достојанством архимандрита одликован је 21. новембра 2014. године и, на предлог игумана и ковиљског братства, постављен је за намесника ковиљске обитељи.

На редовном пролећном заседању одржаном у Пећкој Патријаршији и Београду од 29. априла до 10. маја 2018. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Исихија (Рогића), за викара Епископа бачког, са титулом епископ мохачки. Владика Исихије изабран је за Епископа ваљевског на овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Београду.

Епископ Исихије говори енглески и руски језик.

Извор: Епархија ваљевска / https://www.eparhijavaljevska.rs/index.php/2021/05/30/eparhija-valjevska-dobila-novog-episkopa/