Живорад Недељковић је овогодишњи добитник награде за поезију “Десанка Максимовић”, која је додељена данас у Бранковини код Ваљева.

Свечаности у Спомен – комплексу, претходио је  “Поетски час ваљевских ђака у спомен Десанки” на Тргу песништва у Ваљеву, након чега је традиционално у Бранковини положено цвеће на хумку Десанке Максимовић.

Награда “Десанка Максимовић” додељује се за целокупан допринос српској поезији, а основана је на иницијативу Скупштине општине Ваљевo.

“У име Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић”, организатора ове свечане доделе награде “Десанка Максимовић”, изражавам радост што смо поново заједно у питомој Десанкиној Бранковини. Чекање на овај сусрет било је дуго и неопростиво. Немамо више времена да се осврћемо и враћамо, упозорила нас је Десанка у песми, довољно смо га изгубили и зато морамо наставити. Сада треба мислити на вечно и необухватно, јер поезија таква јесте. Желим свима топлу добродошлицу, а овогодишњем лауреату Живораду Недељковићу, честитам заслужену награду и добородошлицу у породицу добитника Десанкине награде”, нагласила је Виолета Милошевић, директорка Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић” Ваљево.

Члан градског већа града Ваљева поздравио је присутне госте, изражавајући задовољство што је после две године пандемије поново организована додела награде.

“Град Ваљево ће као и увек подржавати овакве догађаје. Хвала још једном свима, уживајте на овом дивном месту и учинимо све да наша Десанка не само кроз сећање, него кроз овакве догађаје живи заувек”, поручио је Ненад Патијаревић, члан Градског већа.

Награду је уручила представница Задужбине “Десанка Максимовић” проф. др Зорана Опачић.

“Имам задовољство да вам се данас обратим на овом дивном месту. Задужбина следеће недеље обележава јубилеј од пуне три деценије постојања, служи на част српској култури и на понос њеним оснивачима и Народној библиотеци и Скупштини града Ваљева и породици Десанке Максимовић. За своје три деценије постојања задужбина има резултате вредне хвале. Капитални пројекти, дигитализована целокупна дела Десанке Максимовић и више од стотину монографских публикација, посвећана не само очувању и промовисању великог књижевног дела и лика наше списатељице, већ и промовисању највиших вредности српске поезије, као и развоју науке и књижевности. Свега тога не би било да је својим залагањем нису изградили и одржали неки од наших најзначајнијих професора, академика, књижевних критичара, историчара, који су се о задужбини старали, па је задужбина израсла као место сједињавања умног, организационог и песничког рада, све у славу и под окриљем Десанке Максимовић. После две страшне године пандемије, са великим задовољством опет смо се окупили у Бранковини уз Десанку, у најлепшем добу године”, рекла је проф. Др Зорана Опачић.

Одлуку о награди једногласно је донео жири у саставу: председник жирија Горан Максимовић, проф. др Ђорђе Деспић са Филозофског факултета из Новог Сада, доцент др Бранко Вранеш са Филолошког факултета из Београда, др филолошких и политичких наука Слађана Илић, Војислав Карановић, песник и уредник редакције културе у Радио Београду и добитник награде из 2019. године. 

“Основни постулати песничког света, а самим тим и стваралачке поетике Живорада Недељковића, почивају на изузетној лиричности, на трагању за скривеним значењским потенијалима свакодневног језика, а самим тим и разумевању песништва као истовремено и укрштеног говора малих ствари и крупних ситица, како је то песник наглашавао у лирским синтагмама.За Недељковића је језик “велика тајна”, у њему је садржана “недокучива алхемија поезије” и темељ сваког лирског и не само лирског говора. Истовремено, снага поезије очитава се управо у тој способности да доприноси “здрављу језика”, који је често угрожен пред разноликим савременим утицајима и обесмишљавањима. Указујемо посебно на збирке “Језик увелико”, “Сушти послови”, “Тачни стихови”, у којима песник трага за суштином језика и његовог опстанка пред навалом технолошких достигнућа и туђица, које надиру из глобалних сфера и које поништавају идентитет “малих језика”, као и право на посебност и индивидуалност говорника тих језика“, наводи председник жирија Горан Максимовић у образложењу.  

Добитник награде “Десанка Максимовић” захвалио се представницима града Ваљева, Задужбини “Десанка Максимовић”, представницима Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић”, Народне библиотеке Србије, као и члановима жирија и том приликом прочитао беседу „Говор о достојности“.

Програм су уприличиле ученице Музичке школе “Живорад Грбић” Ваљево Анђелка Драгић, гитара и Кристина Степановић, флаута.

Такође, данaс ће од 17 часова, у Свечаној сали Ваљевске гимназије бити проглашен победник 30. поетског конкурса за средњошколце “Десанка Максимовић”. Том приликом, биће промовисана збирка “Песме” прошлогодишњег победника Константина Филиповића, бившег ученика Ваљевске, сада матуранта Карловачке гимназије.

Организатори свечаности уручења књижевне награде су Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” из Ваљева и Задужбина “Десанка Максимовић”, док Народна библиотека Србије у Београду приређује Округли сто о поезији Саше Радојчића, добитника награде “Десанка Максимовић” за 2021. годину.