Данашњом посетом министра здравља др Златибора Лончара и званично су окончани радови на реконструкцији ваљевског Дома здравља. Предстоји финално опремање ординација намештајем, што ће се завршти до краја јуна, након чега ће ова зграда бити спремна да се у потпуности врати у нормалан режим рада. Реконструкција је почела 14. новембра 2019. године, али су због пандемије Корона вируса, радови успорили, али се нису прекидали.

Према речима министра Златибора Лончара, ка овом Дому здравља гравитира нешто мање од 100 хиљада људи, па је реконструкција ове централне здравствене установе на примарном нивоу, била неопходна. Ваљево је добило модерну, функционалну и енергетски ефикасну зграду у којој ће бити много бољи услови за рад и боравак запослених и пацијената.

„Као што видите, овде је пет хиљада квадрата обновљено, вредност радова ће изаћи на неких 350 милиона динара. Задовољан сам оним што сам видео овде, све је ново,  лепо урађено, очекује се да стигне намештај. Намештај би морао да буде допремљен до 28, 29. јуна.  Још неке ситнице да се заврше и 29. ћу опет доћи да обиђем и да проверим да ли  је све стигло оно што је наручено и шта је урађено што смо се договорили да се у ових пар дана заврши. Огроман је посао урађен, на понос свих грађана. Нешто што нико неће моћи да однесе кући, служиће нашим грађанима да могу овде у крајње лепим условима да сачекају, да буду прегледани, да буду лечени. Ово је важно и за наше јунаке, за наше хероје које овде видимо, лекаре, сестре, спремаче, чистаче и за све њих, јер ће сада у много бољим условима моћи да раде и да одржавају зграду. Оно што смо обећали, то смо и урадили и наставићемо даље да радимо. Мораћемо да се вратимо после ове короне превентивним прегледима, редовним контролама и свему ономе што није могло да се ради у оном капацитету у ком би требало да се ради за време ове пандемије. Наравно, све то под условом да се вакцинишемо и да изађемо из проблема пандемије. Задовољан сам са радом Дома здравља за време пандемије. Не могу да то кажем за Болницу, али ту смо да решавамо проблеме, да мењамо ствари па да будемо сви задовољни“, рекао је министар Лончар.

Директорка Дома здравља др Бранка Антић се захвалила министру, државним секретарима и шефу кабинета министра правде, који су присуствовали данашњем догађају, као и свима запосленима и грађанима Ваљева:

„Хвала вам што сте дошли да поделите са нама овај свечани тренутак, када отварамо најбитнију установу у Ваљеву. Наравно као директору ове установе, али и доктору и запосленом, мени је најбитнија. Мало су потрајали радови, али дошли смо до краја, завршили смо, као што је министар и рекао, имамо још пар ситница да завршимо апсолутно опремање Дома здравља, да служи народу како треба.

Служба кућног лечења и служба патронаже остале су у згради стоматологије на трећем спрату и тамо ће остати до даљњег, зато што отварамо већи превентивни центар, који је у циљу боље превентиве и здравственог стања целокупног становништва, морали смо већи простор да обезбедимо да би обухватили сву превентиву и дечију и за одрасле.“

У својству шефа Кабинета Министарства правде, у Ваљеву је данас боравила и Ваљевка Маријана Савић Симић која је рекла да јој је част да у свом родном граду буде у име министарке Маје Поповић и у своје лично име честитала је Ваљевцима реконструкцију Дома здравља Ваљево.

„Савремени услови рада омогућиће квалитетнију здравствену заштиту свим грађанима, а уједно олакшаће посао и здравственим радницима који обављају херојски посао.

Министарство правде је са своје стране помогло и омогућило да се из средстава опортунитета набави једно ново санитетско возило и свакако ћемо наставити да пружамо подршку свим виталним пројектима који у складу са политиком коју спроводи актуелна Влада Републике Србије и председник Александар Вучић омогућавају бржи напредак и развој града“, поручила је Маријана Савић Симић.

Градоначелника Ваљева Лазара Гојковића је веома обрадовао завршетак радова на реконструкцији Дома здравља, јер ће грађани Ваљева и запослени у овој установи имати много боље услове за рад и боравак.

„Са великом радошћу присуствујем свечаном завршетку радова на реконструкцији Дома здравља у Ваљеву, здравствене институције која је у протеклој години потврдила свој статус најважније институције примарне заштите здравља Ваљеваца! Захваљујући подршци Владе Републике Србије и Канцеларије за јавна улагања, данас се налазимо у прелепом објекту у коме ће боравити наши суграђани. Надам се да ће се у овој згради много више радити на превентиви и чувању здравља, него на лечењу болесних.

Верујем да сви делимо иста надања да се епидемија каква нас је снашла са Корона вирусом, неће више никада поновити. Али охрабрује да смо сада и опремљенији и спремнији да се ухватимо у коштац са свим изазовима. Ипак, најважније у здравственом систему су људи и ја одајем огромно признање свим лекарима, медицинским и немедицинским радницима! Ви сте хероји ове борбе и надам се да ћете у овако лепој и функционалној згради обављати свој посао што лакше и угодније! Честитам и директорки Дома здравља др Бранки Антић која је као одличан менаџер успела да организује рад у најизазовнијем периоду, а да то ни једног тренутка не прекине радове на реконструкцији Дома здравља! Све што нас не убије, само нас може ојачати и сигуран сам да смо јачи, искуснији и опремљенији, спремни да унапредимо живот и здравље Ваљеваца“, закључио је градоначелник Гојковић.

Канцеларија за јавна улагања Републике Србије је финансирала реконструкцију Дома здравља, а радове је извело Грађевинско предузеће „Кеј“.