Заменица амбасадора Републике Пољске у Београду Ана Перл, боравила је данас у Ваљеву. Повод посете нашем граду је отварање изложбе o Вислави Шимборскoj, знаменитој пољској књижевници, коју је Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ организовала уз подршку Амбасаде Пољске.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић је пре свечаног отварања изложбе угостио заменицу амбасадора Републике Пољске Ану Перл и Тијану Стојановић Зечевић, координаторку за јавну дипломатију и културу и пожелео им добродошлицу у Ваљево.

„Велика нам је част и задовољство што боравите у нашем граду, што ћете се упознати са његовим лепотама, са нашом богатом традицијом и историјом. Наша врата су увек отворена за драге госте и надам се ће из ове посете проистећи бројне могућности за даљим повезивањем наших држава и народа“, поручио је градоначелник Гојковић.

Заменица амбасадора Републике Пољске у Београду се захвалила на пријему и честитала градоначелнику на томе што Ваљево напредује добро, што има бројне инвестиције, улаже средства у културу, здравствену заштиту, што је према њеним речима веома важно.

Након пријема у кабинету градоначелника, представници града Ваљева су заједно са гостима из Амбасаде Републике Пољске и Виолетом Милошевић, директорком Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево, посетили изложбу у Музеју завичајних писаца.

„Част ми је што смо у Музеју завичајних писаца, важној културној институцији и што отварамо изложбу о нашој Вислави. Главни разлог због којег смо се данас одлучили баш за ову изложбу је важан јубилеј. Од 1923. године до данас је прошао један век. Век од рођења Виславе, а поводом овог јубилеја одржава се пуно важних манифестација широм света. Основана је и Фондација „Вислава Шимборска“, која не само да брине о њеној заоставштини, него и о младим ауторима. Изложбу коју данас отварамо је и припремила поменута Фондација. Отварање ове изложбе је продубљивање везе и бољег разумевање наших култура. Верујте, нисмо случајно у Музеју завичајних писаца у Ваљеву, чувши да Ваљевци живе поезију, пожелели смо да се стихови наше Десанке, преносе мислима и речима суграђана српске Виславе“, поручила је Перл.