У оквиру Манифестације „Винаверов свет 2021“, у Народном музеју Шабац данас је свечано отворена изложба слика Љубе Поповића, из његовог легата у ваљевској Модерној галерији. Градоначелници Ваљева и Шапца су отворили изложбу, која ће трајати наредне три недеље.

„Захвалио бих се колеги градоначелнику Александру Пајићу на гостопримству и позиву да представљам Град Ваљево на отварању поставке. Љуба Поповић је један од најзначајнијих српских сликара и симбол Ваљева, те смо веома поносни што постоји Модерна галерија која чува дела тако великог уметника. Драго нам је што нас уметност спаја“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

„Велика је част и привилегија имати у свом граду изложбу дела Љубе Поповића коју ће имати прилику да погледају сви наши суграђани и посетиоци града. Шабац одише културом и сигуран сам да је ово само почетак добре сарадње. Два града имају добру сарадњу, те сам уверен да ћемо у том маниру наставити у будућности“, навео је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

„Ово је јединствена прилика да Шапчани виде правог Љубу Поповића. Изложена дела су бисери и срж његове уметности. Ово је први пут да дела од доласка у Ваљево, осим изложбе САНУ, буду изложена у неком другом граду. Модерна галерија у Ваљеву овом изложбом почиње једну лепу будућност и сарадњу са Музејем у Шапцу“, рекао је Војислав Јовановић, директор Модерне галерије у Ваљеву.