Изложба цвећа и садног материјала у организацији предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“, а уз подршку града Ваљева, одржаће се од 21. до 23. априла 2023. године у парку на Јадру.

Директор „Агроразвоја“ Горан Марјановић је нагласио да предузеће поред активности везаних за послове пољопривреде и подстицаја пољопривредних произвођача и организовања промотивних активности, ове године шири своју лепезу активности и да ће после дужег временског периода организовати изложбу цвећа и садног материјала.

Драгутин Кузмановић, помоћник градоначелника града Ваљева је нагласио да ће Град и градско руководство увек подржати овакве идеје и позвао све суграђане да присуствују изложби.

„Задовољство ми је што су Град Ваљево и предузеће „Агроразвој“, чија је делатност везана за организовање промотивних манифестација и сајмова, дошли на идеју да се обнови ова манифестација, тачније изложба садног материјала и цвећа. Видимо стварно да је велика заинтересованост и изузетно ми је драго због тога. Град и градско руководство ће увек такве идеје подржавати, између осталог, то се види и кроз програм подстицаја који се налази у оквиру свих мера за субвенционисање пољопривреде. Та мера је ове године око 4,5 милиона динара и она је увећана. Тако да поред Овчарске изложбе у Причевићу, посете Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду и излагање сјеничке праменке, „Агроразвој“ има још једну манифестацију, то је ова изложба цвећа и саног материјала. Желим овом приликом стварно да се захвалим колегама из „Агроразвоја“, који су преузели на себе одговорност и организацију и желе да тако лепом манифестацијом допринесу нашем Граду. Позивам овом приликом све наше суграђане, комшије и све заинтересоване људе да дођу да je посете, јер мислим да ће долазак вредети. Још једном, свака част на идеји и пуна подршка Града и градског руководства“, поручио је Кузмановић.

Како је најављено, до сада има 20 пријављених расадничара како из Ваљева, тако и из Шапца, Раче, Крагујевца и Врњачке Бање.
„Веома ми је драго што могу да најавим да ћемо кроз три дана манифестације имати и радионицу за децу и радионицу прављења саксија од глине и свако ће моћи да опроба своје способности у томе“, казала је Снежана Бирчанин из „Агроразвоја“.

Према речима Смиљане Симеуновић из „Агроразвоја“, у Ваљеву је изложба цвећа одржана давне 1980. године, а жеља „Агроразвоја“ је управо промоција расадничара, али и ужитак за све љубитеље цвећа и садног материјала.

„Наша жеља је да ова изложба садног материјала и цвећа заправо привуче љубитеље холтикултуре, да овај догађај буде један леп позив за све љубитеље цвећа, природе и зеленила и да буде место инспирације и идеја за уређење дворишта, башта, балкона и тераса. Сам датум изложбе смо планирали да то буде у време када је идеално за сађење свих тих цветних врста и садног материјала и план је да та три дана када се одржава изложба, то место буде централно место где ће наши суграђани и посетиоци моћи да купе цвеће и садни материја. Изложба је планирана у продајној форми, где ће сви моћи да купе расад цвећа и садног материјала. Од расада цвећа ћемо имати расаде једногодишњег, двогодишњег и вишегодишњег цвећа. Имаћемо и жбунасте врсте, како цветно – декоративних, тако и лисно – декоративних, као и саднице дрвенастих врста, четинарских и листопадних. Циљ ове изложбе јесте да омогућимо нашим произвођачима да промовишу свој рад и своје производе. Сматрамо да ће на овом сајму добити идеалану прилику да промовишу свој рад, а уједно и продају свој расад цвећа и садног материјала“, закључила је Смиљана Симеуновић.