„Са поносом могу да кажем да је ова градска власт на прагу да реши дугогодишњи проблем смештаја деце у ваљевска обданишта. Број од 561 неуписаног детета у односу на величину града Ваљева је огроман број. Ово је и социјални и економски проблем, јер родитељи нису у могућности да се запосле и да зарађују“, рекао је данас, на свечаности поводом постављања камена темељца за доградњу обданишта „Бамби“, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Он је са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом и припадницима Европске команде Министарства одбране САД, који финансирају изградњу, положио камен темељац за нову зграду, која ће се изградити поред постојећег дечјег вртића „Бамби“ у највећем градском насељу Ослободиоци Ваљева.

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, у пратњи супруге је присуствовао програму који су спремила деца из Предшколске установе „Милица Ножица“, а након тога са градоначелником Ваљева положио камен темељац за нову зграду.

„На првом месту бих нагласио да ми је драго што сам поново у Ваљеву и што сам сведок наставка наше сарадње на пројектима који за Ваљево веома важни. Унапред се радујем даљој сарадњи. Рекао бих да не постоји важнији ниво образовања, него што је предшколски, јер је то место одакле све почиње. Ваљево је срећно што има овако добре наставнике у Предшколској установи, који су заиста одлични. Заправо, ја толико волим васпитаче, да сам се једном и оженио! Знам да ће бити потребно још месеци, док се овај пројекат доведе до краја. Међутим, родитељи који се сада муче да збрину децу код баба и деда, или на друге начине, или не могу да раде зато што их чувају, требају да знају да је помоћ ту, веома близу“, рекао је амбасадор Хил.

„Иако сам захвалан на томе што ви посматрате овај пројекат као подршку Америчке амбасаде, он је заправо подршка војних представника САД, заправо Европске команде у Западној Европи, који су нашли начина и издвојили средства за омогуће ову помоћ. Када радите у Амбасади, онда имате контакте и сарадњу на нивоу Владе, са многим политичким личностима. Али не постоји за нас веће задовољство и нешто што нам је важније да имамо сарадњу и добру комуникацију са грађанима Србије. Ово је један пример тога“, закључио је амбасадор Хил у свом обраћању, поводом постављања камена темељца за ново обданиште у Ваљеву.

Преко Канцеларије за сарадњу у области одбране САД, која спроводи овај пројекат, са нешто више од милион долара финансираће се изградња новог објекта у који ће бити смештено 220 деце. Ово је значајан корак у решавању дугогодишњег проблема са смештајем деце у ваљевске вртиће, чуло се на данашњој свечаности.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да ће од јесени, у згради старе Шесте школе почети са радом два вртића:

„Наши пријатељи из Сједињених држава су препознали колико је Ваљеву и Ваљевцима битно да се реши овај проблем смештаја деце у вртиће и одобрили су нам највећу суму коју је ова Канцеларија икада имала у Србији, а хуманитарне пројекте спроводе у нашој земљи деценијама. Више од милион долара за ваљевску децу је осим материјалне подршке, гест пријатељства вредан сваке пажње и наше захвалности“, поручио је градоначелник Ваљева.

„Радујемо се што добре односе које Ваљево има са институцијама Сједињених држава, негујемо и унапређујемо. Након вредне донације од пре три године, када је Америчка амбасада, ваљевској болници донирала санитетско возило и апарат за ултразвук, након улагања у енергетску ефикасност пре само неколико месеци, сада смо сарадњу подигли на још виши ниво. Још једном се захваљујем америчким пријатељима и радујем се новим пројектима и будућој сарадњи“, закључио је градоначелник Ваљева.