Прву годишњицу од поновног покретања Канцеларије за младе у Ваљеву, волонтери су обележили постављањем штанда у центру Ваљева. Канцеларија за младе у Ваљеву је у протеклих годину дана спровела доста активности у које се укључио велики број младих људи од 16 до 30 година, чиме је оправдала своју сврху и показала да потреба за оваквим активизмом код младих постоји.

„Неочекивано је интересовање младих, а успели смо да се јако брзо организујемо и спроведемо неке активности за које смо мислили да неће бити лако да их реализујемо“, поручила је Ивана Петарић, одборница у Скупштини града Ваљева, која се бави политиком младих и која је уложила своју енергију и знање да поново успостави рад Канцеларије за младе у Ваљеву.

„Овим штандом уочи нашег највећег празника Божића, када је највећа концентрација људи у граду, желимо да испромовишемо Канцеларију. Људи нам прилазе, информишу се шта је то Канцеларија. Млади од 25 до 30 година нису толико заинтересовани, па нису до сада чули за наш рад, иако се доста промовишемо. Припремили смо поклон кесе, као мали поклон пажње, као подсетник да постоји Канцеларија за младе“, каже Ивана Петарић, док пролазницима дели поклон кесе Канцеларије за младе, информишући их о томе шта се младима све нуду у оквиру рада Канцеларије за младе.

Утисак је да људи када прилазе, прво питају да ли је то нека политичка странка, да ли је то нешто везано за политику.

„Да, везано је, али за омладинску политику, то је део политике који се бави младима. Сама Канцеларија за младе се бави младима у нашем граду од 16 до 30 година и нема никакве везе са било каквом политичком опцијом. Родитељи младих људи, поједини директори школа и професори често везују Канцеларију за младе за мене, зато што сам ја лично политички опредељена. Али то је моје лично политичко опредељење и апсолутно се не може и не треба везивати за једну организацију као што је Канцеларија за младе. Из тих разлога, не треба ускраћивати младима друштвене активности, које могу да им се отворе и које могу бити јако битне за њих. Могу се остварити неке активности за које до сада нису имали могућности у граду. Протеклу деценију, два пута је отварана Канцеларија за младе и то није успело. Ми, ево, обележавамо годину дана рада и имамо све више младих људи који нам се придружују, млади желе да учествују у свим активностима, нарочито након Конгреса младих који смо одржали и где смо им показали шта је то Канцеларија, какав је њен рад и чиме се бавимо“, објаснила је Ивана Петарић.

„Контакт са Канцеларијом за младе у Ваљеву може се остварити преко наше веома активне инстаграм странице @kzmvaljevo и ту избацујемо све наше активности и позиве за волонтирање, упутства за пријављивање за семинаре, за школу руског језика, разне курсеве које организујемо. Имамо и сајт Канцеларије за младе и свако нас може контактирати“, поручила је Ивана Петарић.

Волонтерка Канцеларије за младе Николина Поповић каже да се у Канцеларији спроводе идеје младих и позвала све младе Ваљвце да се укључе у рад.

„Свима бих препоручила да се укључе у наше пројекте и са нама побољшају услове у којима живимо, јер свет остаје на нама младима! Драго ми је што и у осталим градовима постоје канцеларије за младе, јер се ми удружујемо, упознајемо, дружимо се на камповима. Водимо кампању „Ниси сам“ где откривамо разне случајеве дигиталног и интернет насиља“, навела је Николина Поповић само део активности Канцеларије за младе у Ваљеву.