У оквиру каравана „Заједно можемо“, Деа Ђурђевић, новинарка и председница Удружења „Будимо безбедни“ посетила је јуче Ваљево. Том приликом je одржан радни састанак у Градској управи, где су договорени конкретни кораци у даљој сарадњи.

Председница Удружења „Будимо безбедни“ је нагласила да је циљ обиласка градова прављење Јавног регистра особа са инвалидитетом, као и повезивање удружења и особа са инвалидитетом, како би заједно указали на своје проблеме и разменили искуства, али и помоћ у виду донације чиме се помаже рад удружења особа са инвалидитетом и појединаца.

„Окупљамо све особе са инвалидитетом, да бисмо могли да остваримо све циљеве. Држава нама заиста хоће да помогне, али ми нисмо јединствени. Желимо да се сви скупимо, да имамо јединствене захтеве и да нам се остваре нека права, али не можемо то док смо одвојени. Разговарали смо у Ваљеву са градским руководством шта све Ваљево ради за особе са инвалидитетом и колико их има на територији града Ваљева. Полако скупљамо податке и већ у разговору представницима локалне самоуправе смо договорили да организујемо за почетак један Сајам запошљавања за особе са инвалидитетом у Ваљеву, да нај тај начин кренемо да се оснажујемо. Видећемо да регулишемо и рампе и паркинге, а свакако и сва остала помагала која су им потребна“, поручила је Деа Ђурђевић.

Члан Градског већа задужен за социјалну политику Марко Јевтић је рекао да су представнике удружења упознали са свим оним што Ваљево ради, да постоји  одлична сарадња са великим бројем удружења грађана и да се посебна пажњу поклања онима из осетљивих група.

„Велико ми је задовољство да као представник града Ваљева у области социјалне политике угостимо Удружење „Будимо безбеди“. Мислим да раде праве ствари, јер је суштина социјалне политике да укључимо особе са инвалидитетом на тржиште рада, јер је то њима најбитније. У договору са Привредном комором и Националном службом за запошљавање, ми ћемо крајем октобра организовати трибину, да послодавцима у нашем граду покажемо шта све Национална служба за запошљавање нуди посладавцима ако запосле особе са инвалидитетом, јер њихово укључивање је веома битно. Свакако и незапосленост је на рекордно ниском нивоу и мислим да ће и сама та чињеница помоћи послодавцима да запосле и особе са инвалидитетом. Сматрам да особе са инвалидитетом могу изузетно значајан посао да обављају, наравно свако у својој сфери“, казао је Јевтић.

Председница Удружења „Будимо безбедни“ Деа Ђурђевић је том приликом уручила лаптоп председнику Удружења слепих и слабовидих града Ваљева, који се захвалио на поклону и нагласио колико је свака помоћ важна.

„Сваки подвиг подизања свести локалне заједнице о проблемима и потребама особа са инвалидитетом и помоћ која се пружа је огроман помак у побољшању квалитета живота особа са ивалидитетом. Свакоме треба пружити шансу. Ми смо из Удружења слепих и слабовидих максимално се потрудили да људима створимо услове, али то на нашу жалост није довољно. Зато морамо да се умрежимо са свим организацијама. Ми желимо са њима да сарађујемо, како би што више људи сазнало за своја права, открило своје скривене проблеме и заједно са стручним лицима, а уз помоћ локалне самоуправе да те проблеме умање и реше“, рекао је Милан Ђурић, председник Удружења слепих и слабовидих града Ваљева.