„Агроразвој ваљевске – долине“ расписало је Јавни позив за подношење захтева за доделу подстицајних средстава у пољопривреди у 2022. години на територији града Ваљева, који по одлуци о буџету града ове године износи 75 милиона динара.

„Морам напоменути да је 2016. године тај буџет био 8 милиона динара и дошли смо да је 2022. године 75 милиона динара. Градско руководство је препознало ситуацију да је у овом нестабилном времену јако битно да покушамо да помогнемо нашим пољопривредницима кроз директна улагања у њихова пољопиривредна газдинства, а све преко Програма и подстицаја везаних за пољопривреду. Ми смо данас расписали конкурс, а већ после два сата , преко 250 људи је поднело захтеве, а још толико њих чека у реду. Што се тиче програма подстицаја, нисмо имали неких новина за ову годину, али оно основно за шта је највећа заинтересованост, то је програм подстицаја за физичке инвестиције. Ту нам спада сва могућа механизација: трактори, садни материјал, пластеници, опрема за наводнавање, опрема за пчеларство. Морам да напоменем да је посебно велика заинтересованост за конкурс за младе пољопривреднике, где је ове године као и прошле опредељено 10 милиона, а биће много већи број захтева“, нагласио је директор „Агроразвоја“ Драгутин Кузмановић.

Конкурс за младе пољопривреднике се разликује од класичног конкурса, на коме је повраћај 40 – 50%. Млади пољопривредници доносе предрачун, а град Ваљево ће обезбедити 70%, док ће пољопривредници учествовати са 30% од укупне вредности предрачуна.
„Образац се састоји из три дела, они ту наводе за које машине копнкуришу, за шта им је то потребно и чиме се баве. Води се рачуна о свему и трудимо се да сви пољопривредници добију средства, а нарочито они којима је примарна делатност бављење пољопривредом и који живе само од тога“, рекао је Кузмановић.