Епидемиолог и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Предраг Кон саопштио je да је ово тело данас донело одлуку o томе да се од 19. априла ученици старијих разреда основних и средњих школа враћају у школске клупе.

Кон је, након седнице Кризног штаба, објаснио да ће они похађати наставу по моделу од 1. септембра, дакле по сменама, са мање ученика у одељењима, уз обавезу ношења маски.

Он је пренео и да је одлучено да се као подршка туризму изједначи цена ПЦР тестова у Србији за наше држављане и странце, који су до сада плаћали 18.000 динара, а која ће од сада за све бити 9.000 динара, колико је до сада важила за грађане Србије.

Такође, како је додао, на данашњој седници је разговарано и о Београдском маратону, који треба да се одржи у јуну, при чему је одлучено да може да се крене у припреме за такмичарски део, а све остало ће зависити од ситуације.

Што се других мера тиче, нема промена и остаје као што је и до сада било. Епидемијска ситуација је изашла из ванредне, оцењујемо је као неповољну, нагласио је Кон.

Према његовим речима, и даље је велики број пацијената на интензивним негама, као и у болницама, али је забележен већи број отпуста од пријема.

Кон је напоменуо да на седници није било расправе о мерама које би могле да буду донете због Васкрса, као и да не очекује да ће се о томе причати, подвукавши да ће се вероватно упутити апел да се избегавају контакти.

Такође, како је пренео, разговарало се и о отварању угоститељских објеката, али о томе није донета никаква одлука. Наиме, њихово отварање зависи од епидемијске ситуације, а јасно је да то мора да буде безбедно и да може да се спроведе само уз строго придржавање мера, првенствено ношења заштитне маске.

Кон је, одговарајући на питање када ћемо моћи да се вратимо нормалном животу, као што је случај у Израелу, рекао да је за то код нас још рано и зависи од броја имунизованих, односно  броја људи којима је прошло три недеље од ревакцинације.

Према његовим речима, морамо да дођемо до тога да имамо имунизованих 3,5 милиона људи, а ми сада имамо ситуацију да је две дозе примило 1,2 милиона, а једну дозу 1,8 милиона грађана.

(srbija.gov.rs)