Тим Опште болнице Ваљево, јуче је одржаo последњи дан имунизације у холу центра за културу Ваљево, пре летње паузе.

Ово је само привремени престанак рада вакциналног пункта Опште болнице Ваљево јер напросто дошло је време годишњих одмора, дошло је време када је потребно попунити упражњена места на радним местима у болници на одељењима која се враћају у нормалан режим рада, тако да је ово привремени прекид до јесени када се очекује нови талас и почетак новог циклуса вакцинације наших суграђана, навео је др Зоран Живковић, координатор Тима за имунизацију Опште болнице Ваљево. Грађани који желе да се вакцинишу имаће прилику да на пункту Дома здравља у простору хотела „Нарцис“ обаве имунизацију расположивим цепивима.

„Вакцинални пункт Дома здравља Ваљево наставља континуирано са имунизацијом наших суграђана, тако да прекида у вакцинацији суграђана неће бити“, рекао је др Живковић.

Од фебруара до данас готово свакодневно, из дана у дан је расло интересовање грађана за вакцинацију.

„Када погледате пресек и то представите бројкама, онда су податци неумољиви. Закључно са данашњим даном, другом дозом вакцине, вакцинисано је нешто преко 23 хиљаде наших суграђана. Од тога нешто преко 6500 јединица вакцина је дато на вакциналном пункту Опште болнице Ваљево у холу Центра за културу. Ако посматрамо дидактички, то са друге стране значи да са данашњим даном, другу дозу је примило нешто преко 35% наших суграђана, што на жалост, није довољан број да бисмо мирно ушли у јесењи период када се очекује нови талас“, навео је др Живковић.

У холу Центра за културу, грађани су бирали препарат за вакцинацију, располагано је са три типа вакцина, једино није било Спутњик В препарата, али су Синофарм, Фајзер и Астразенека били доступни. По речима др Живковића од преко 6500 доза које је тим Опште болнице дао грађанима, убедљиво највеће интересовање владало је за кинеску вакцину Синофарм, а потом за препарат Фајзер Бионтек. У ранијем информисању др Живковић је потврдио велико интересовање људи из региона и шире за имунизацију који су долазили у Ваљево само ради вакцинације.

„Овај вакцинални пункт је вакцинисао људе не само из бивших југословенских република, него и из Европе. Углавном су највише били заступљени држављани Италије, Холандије, Немачке и Чешке. Практично смо били амбасадори, мали град, а велики амбасадор вакцинације Републике Србије“, закључио је др Зоран Живковић.

Др Живковић је поручио да оно на чему се мора радити јесте вакцинација младе популације.

„Нису млади криви зато што су заступљени у малом проценту имунизованих. Од 6500 доза колико смо дали, мислим да немамо више од 80 младих људи, било да се ради о средњошколцима или студентима. То је део популације на који се мора обратити пажња и то у смислу да име се објасни да вакцина коју ће потенцијално примити не представља опасност по њихово укупно здравље. Једно од првих питања које су ми млади постављали односило се на њихово репродуктивно здравље и утицај цепива. Када то будемо имали прилику да избије као табу код њих, онда ћемо вероватно имати већи проценат вакцинисаних међу младима, а самим тим ћемо ући мирнији у зимски период који нам следи“, каже др Зоран Живковић, координатор Тима за имунизацију Опште болнице Ваљево.