У оквиру пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа”, који је спровео Генерални секретаријат Владе Републике Србије као правни заступник Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, у Ваљеву су изведени радови на реконструкцији и проширењу водовода на територији села Горња Грабовица. Радови на изградњи водовода почели су 23. марта 2022. године и завршени 7. јула 2022. године, укључујући водовод у дужини од 1.282,66 м1 и увођење шахтова за домаћинства.

У оквиру интервенције укупно је 153 домаћинства у селу Горња Грабовица прикључено на водоводну мрежу, чиме су добили сталан приступ води за пиће. Осим тога, омогућено је прикључење на водоводну мрежу и подручном одељењу ОШ „Андра Савчић“ у Горњој Грабовици, које похађа око 40 ученика од 1. до 4. разреда.

Један од приоритета пројекта био је подршка локалним самоуправама и јавно – комуналним предузећима у обезбеђивању трајног приступа води за више од 500 ромских и других маргинализованих породица у више од 10 подстандардних насеља у седам јединица локалне самоуправе: Кањижа, Смедеревска Паланка, Стара Пазова, Зрењанин,
Ковин, Алибунар и Ваљево.

Грујица Петровић

„Пре свега, хоћу да се захвалим свима који су учествовали на овом пројекту, јер дуго година смо били са водом која није исправна, а знамо да је вода будућност и здравље наше деце“, поручио је мештанин Горње Грабовице Грујица Петровић.
Тим поводом, данас је у Горњој Грабовици боравила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, где је заједно са градоначелником Ваљева и партнерима на овом пројекту обишла водоводну мрежу и разговарала са мештанима.

„Најпре да поздравим министарку Гордану Чомић и да јој пожелим добродошлицу у Град Ваљево. Уз подршку Републике Србије, која је са партнерима реализовала један веома важан и битан пројекат, омогућили смо пијаћу воду за преко 153 домаћинства у Горњој Грабовици. Град Ваљево је и на овом пројекту показао да је поуздан партнер и ја се захваљујем донаторима са којима смо заједничким снагама успели да допринесемо унапређењу живота породица у овом делу нашег града. Ми смо отворени за сваку врсту сарадње у будућности и мислим да смо до сада показали да искрено радимо на унапређењу живота Рома на територији града Ваљева. Верујем да ћемо у наредном периоду моћи да се похвалимо решавањем још неких вишедеценијских проблема у Ваљеву, нарочито у ромској популацији“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Министарка Гордана Чомић нагласила је да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог води рачуна о свим мањинама, али и о заштити и унапређењу њихових права.
„Заједно са партнерима из ГИЗ – а , а пре свега са људима који станују овде и са представницима општине Ваљево, данас хоћемо да поделимо информацију да тече примена наше стратегије и плана за бољи живот Рома. Пијаћа вода је један од првих услова и основно људско право и желимо као држава Србија да покажемо да говоримо оно што мислимо и да радимо оно што говоримо, а то је да сви имају приступ пијаћој води. Велики посао је пред нама, али је пуно посла и урађено.

Министарка Гордана Чомић

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог води рачуна о свим мањинама, о заштити и унапређењу њихових права и ја ћу овај лепи, водени дан за многе куће у овом селу, искористити и да замолим све Роме, да позову на чашу воде све пописиваче, да слободно изађу на попис и да се слободно изјасне, јер је важно да у попису Србије знамо колико Рома живи у Србији. Тачан тај број ће значити више воде у више кућа, то ће значити боље снабдевање струјом, решавање проблема. Роми су наше комшије, пријатељеи, рођаци, браћа и сестре и заслужују исти квалитет живота као било ко други ко живи у Србији. Ми ћемо на томе да радимо. Захвални смо Ваљеву и предложићемо и ГИЗ – у и свим партнерима да настављају да улажу новац у Ваљево, зато што је начин на који се троши тај новац, вредно сваког утрошеног евра, а све за бољи квалитет Рома и Ромкиња који живе овде, али и свих других“, нагласила је министарка Гордана Чомић.

Иван Филиповић

Директор ЈКП „Водовод“ Ваљево Иван Филиповић је истакао да је било много проблема у Горњој Грабовици са водоснабдевањем, али да је изградњом резервоара на Царићу и изградњом водоводне мреже проблем решен и што је најважније, обезбеђено је редовно снабдевање градском пијаћом водом.
„Овај сеоски водовод смо примили 2018. године на управљање и можемо слободно рећи да он није био адекватан, да смо имали јако велики број дана са несташицама воде. То се значајно одразило на то да смо морали бесплатно да достављамо цистерне са здравом пијаћом водом, али то није начин. Хвала Богу, сада смо изградњом резервоара на Царићу и изградњом водоводне мреже обезбедили овде редовно снабдевање градском пијаћом водом, тако да више неће бити проблема којих је до сада било“, рекао је Филиповић.


Основни циљ пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа” је превазилажење изазова насталих услед пандемије COVID-19 у области образовања, побољшањe приступа води и унапређење информисања и имунизације против COVID-19, као и
техничка подршка надлежним локалним институцијама за потребе праћења тока пандемије.

Санела Бахтијаревић

„Задовољство ми је да могу да вас поздравим у име програма Немачке развојне сарадње и Инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији. Још са почетком пандемије Корона вируса, али и иначе тешки стамбени и животни услови Рома широм Србије су итекако били додатно отежани. Програм је спроведен у седам јединица локалне самоуправе и наког више од годину дана, више од 520 породица је по први пут добило исправну пијаћу воду у својим домовима. Данас, овде у Горњој Грабовици, сведоци смо тога да после више од 20 година ови људи у својим домовима, имају први пут пијаћу воду“, закључила је Санела Бахтијаревић.

Пројекат је спроведен у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” који реализује Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Партнери на реализацији пројекта били су и удружење Центар за интерактивну педагогију и Екуменска хуманитарна организација.