Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је данас општину Лајковац, где је са директором ЈП „Путеви Србије“ Зораном Дробњаком, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и председником општине Лајковац Андријом Живковићем, у градилишном кампу China Shandong International, одржао радни састанак на тему актуелних инфраструктурних пројеката на овом подручју.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић указао је на значај брзе саобраћајнице за цео Колубарски округ.
„Велика ми је част и задовољство што је данас у посети општини Лајковац господин Томисалв Момировић, министар грађавинарства и инфраструктуре. Оно што је јако битно, радимо на веома важном пројекту за читаву Западну Србију и читав Колубарски округ. Оно што је такође јако битно, јесте да можемо да очекујемо да се већ у току наредне године радови на туплим тракама од Лајковца до Ваљева потпуно заврше, што ће дати једну нову димензију и развојну шансу читавом овом крају, нарочито Колубарском округу. Један од тих доказа јесте да Ваљево, као један од главних центара овог краја има већ две нове фабрике у изградњи и сигурно да је предуслов за све то била и изградња ових дуплих трака. Такође и Лајковац и све остале општине које се ослањају на Ваљево виде своју шансу у томе. Изградњом дуплих трака од Лајковца до Ваљева, Лајковац постаје важно саобраћајно чвориште у овом делу Западне Србије. Читав овај крај са изградњом дуплих трака има нову перспективу и нову развојну шансу у будућнмости“, поручио је Живковић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је потврдио значај брзе саобраћајнице, а доказ је изградња три нове фабрике у Ваљеву.
„Када се удруже локалне самоуправе, уз огромну подршку државе, онда је то прави пут за напредак овог дела Србије. Брза саобраћајница је заиста од виталног значаја за Град Ваљево, а доказ тога је изградња три фабрике пре завршетка изградње брзе саобраћајнице. Дакле, три нове фабрике се граде у Ваљеву и то је заиста сјајана вест не само за грађане Ваљева, него и за грађане целог Колубарског оркруга. Сигуран сам да ће завршетак изградње брзе саобраћајнице унапредити и боље ће бити искоришћени потенцијали целе Западне Србије, а наше општине ће бити много боље повезане и међусобно, а и са остатком Србије и шире. Ваљево је спремно за реализацију већ започетих инвестиција, али смо и нестрпљиви да кренемо даље у привлачење нових инвестиција, које ће довести до даљег развоја Града“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Министар Момировић је нагласио да је ово веома важан пројекат за Ваљево и Лајковац, јер ће брза саобраћајница која ће спојити Ваљево са коридором „Милош Велики“ у потпуности променити перспективу пре свега града Ваљева, а Лајковац ће постати моћан саобраћајни центар.
„ Ове саобраћајнице се граде по највећим европским стандардима и ми то дугујемо градовима. Оне ће генерисати нове инвестиције, већи раст плата, а онда ће то пратити и додатни раст пензија. Морам да констатујем да смо наравно као и свуда имали отворених питања када причамо о екпропријацији. Мислим да смо тај проблем сузили на један или два случаја и то ћемо наравно решити. Када причамо о експропријацији на нивоу целе државе, морам да кажем да ми сада експропришемо десетине хиљада катастарских парцела. Градимо десет ауто – путева и брзих саобраћајница, градимо најбрже пруге, нове аеродроме, нове луке. Србија је претходне две године имала највећу стопу економског раста у целој Европи. Зато је потребно да изгарадимо овај пут и не само овај пут овде у Ваљеву и Лајковцу, већ и све ауто – путеве. Ми то градимо због наших грађана и молим их за подршку. Ми ово морамо да урадимо не само због нас, него због наше деце и због њихове деце.

Волео бих да напоменем да сам у Ваљево дошао возом. Ми смо реконструисали пругу од Београда до Ваљева, путовао сам сат времена и 15 минута најквалитетнијим швајцарским возом. Заиста, људи из Ваљева немају потребе да пале аутомобиле када иду ка Београду. Имамо пругу на нивоу најразвијенијих земаља, макар до Ваљева. Завршавамо пројектну документацију како би што пре наставили даље са реконструкцијом пруге до Косјерића, па онда и до Ужица и даље до Прибоја. То су све приоритети које ми захваљујући снажној подршци Александра Вучића и захваљујући фискалној консолидацији коју је он спровео 2015. године, сада имамо снаге да изградимо. Зима и јесен неће бити лаки, улазимо у једно изазовно време, не само за Србију, него за целу Европу и заиста нам је потребна подршка наших грађана, а ми ћемо наставити да инсистирамо и да све нове пријекте завршимо, да почетком следеће године Ваљево има најсавременију комуникацију и конекцију са ауто – путем „Милош Велики“, закључио је министар Момировић.