Радови на завршетку изградње Геронтолошког центра у Ваљеву почели су јуче, најавио је на седници Скупштине града, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. Изградња овог центра је почела давне 2009. године и коначно ће овај објекат грађевински бити завршен у року од 250 дана, колико је пројектом планирано. Потом ће уследити његово опремање.

„То је сјајна вест за Ваљево, јер је то још један од пројеката који се у нашем граду праве деценијама. Овај објекат је важан не само за Ваљевце, већ и за овај део Србије, јер ће се отворити установа која ће по високим стандардима пружати услуге старим лицима. Циљ је да када се овај објекат заврши, не постоји стара особа која није у систему заштите, а којој треба помоћ и нега. Ваљево ће први пут добити и право прихватилиште, па се неће догодити да немоћни људи спавају по парковима, или станицама. Наша дужност је да бринемо не само о старима и немоћнима, већ и о деци која се неретко нађу у оваквој ситуацији“, рекао је градоначелник Ваљева.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања определило je близу милијарду динара.

Будућа установа је намењена за смештај и негу одраслих и старих лица и то по принципу геронтолошког центра, односно институционалне заштите. За 113 корисника биће обезбеђен смештај и здравствена нега корисника, као и ванинституционална  заштита старих лица. Такође, део објекта имаће намену дневног центра за кориснике услуга социјалне заштите. У одвојеном објекту је пројектовано и прихватилиште за бескућнике, које ће моћи да прими 30 корисника.

Радови се настављају након успешно спроведеног тендера који је расписала Канцеларија за јавна улагања. Након завршетка објекта, уследиће и потпуно опремање зграде.

Пре више од 15 година је утврђено да је у Колубарском округу велики број корисника који су смештени у старачким домовима ван округа. Потом је Центар за социјални рад „Колубара“ конкурисао са пројектом код амбасаде Јапана и добијено је 2,5 милиона евра. То није било довољно за завршетак радова и од 2009. године, када су започели радови, до данас, овај објекат стоји полузавршен у МЗ Градац. Све време је објекат пропадао, а неретко је столарија била и покрадена и разбијана.

Сада је Град Ваљево уз подршку Канцеларије за јавна улагања и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на добром путу да заврши овај важан објекат и на тај начин оправда велика улагања од стране Јапана и Србије и избрише срамоту због дуге изградње.