Спортска манифестација – Сеоске олимпијске игре, одржаће се током лета у селима ваљевског краја. Ово је прилика да се пре свега млади људи који су остали на селу окупе, друже и надмећу у разним спортским дисциплинама.

„Искористио бих ову прилику да позовем грађане Миличинице, али и околине и све заинтересоване, да посете прво такмичење на Сеоским олимпијским играма, које ће се одржати у суботу, 12. јуна у Миличиници са почетком у 10.00 часова, а након тога, ми ћемо имати  током јуна и јула нова такмичења, где ће се грађани тих села такмичити у неким традиционалним дисциплинама које су на неки начин мало и заборављене. Ми управо то и радимо, трудимо се да оживимо и сачувамо те наше традиционалне дисциплине“, рекао је Марко Јовановић, председник Савета манифестације.

На програму у Миличиници биће осам дисциплина: фудбал, шах, навлачње конопца, навлачење клипка, скок у даљ, обарање руку, бацање камена са рамена и полигон са препрекама.

„То су дисциплине које су већ традиционално неко време заступљене на Сеоским олимпијским играма и ми ове године онако са пуно ентузијазма улазимо у прво такмичење, пошто прошле године због добро познате ситуације, нисмо били у прилици да организујемо на тако високом нивоу. Надамо се да ће нас и време послужити, тако да очекујемо успешан турнир“, казао је Јовановић.

Манифестације ће се одржати и у Бранковини, 27. јуна у оквиру „Дана малине“, Поћути, 11. јула и у Петници, 18. јула. Најбоље пласиране екипе са ова четири турнира сусрешће се на завршном градском финалу на Ставама, у оквиру „Дана купина“, 25. јула. Победник тог турнира учествоваће на регионалном такмичењу под окриљем Спорстког савеза Србије и на крају државно финале. Главна наградна Спортског савеза Србије је рукометни терен са тартар подлогом, свим рукометним димензијама, који ће бити изграђен у селу које освоји државно такмичење.

Милоје Гајић, члан Савета манифестације и координатор екипе Белошевац се захвалио граду Ваљеву и Спортском савезу на подршци и нагласио да је ово добра манифестација, посебно за сеоску омладину.

Председник Комисије за спорт, Миодраг Лазић, говорио је о расподели средстава за спорт, али и важности оваквих манифестација.

„Када је реч о расподели средстава за спорт, обично је акценат на тим спортским клубовима. Међутим, оно што се не види и што је приоритет једне локалне самоуправе када је спорт у питању, то је да се спорт учини доступан свима, поготову најмлађима и никад није било расправе око тих средстава. Онолико колико је било потребно за све манифестације, то је све било садржано и даје се преко Спортског савеза. Циљ и ових игара нису спортски резултати, него омасовљење што већег броја. Зато би можда с обзиром на начин живота на селу требало повезати те игре са неким манифестацијама које се одржавају, као што су „Сремушијада“ на Таору и то треба ујединити, ради омасовљења свих тих догађаја“, нагласио је Лазић.

Организатори Сеоских олимпијских игара су Спортски савез Ваљево и град Ваљево.