Почиње нови живот за спортску халу „Партизан“, чија је прва фаза реконструкције завршена. На прошлонедељној седници Скупштине града Ваљева, ова сала је добила нови назив Дом спорта „Генерал Светомир Ђукић“.

Одлуком о преносу права коришћења овог објекта Установи за физичку културу „Валис“, створени су услови да грађани Ваљева, а пре свега деца, могу да користе овај објекат за бављење споротом и рекреацију. Решавањем имовинских односа, због чега је ова хала у самом центру града, деценијама била запуштена, грађани Ваљева су поново добили објекат који ће унапредити спортску понуду у граду. Нарочито ће у овом објекту моћи да се спортом баве предшколци, млађи основци и спортски клубови.

Град Ваљево је издвојио више од 18 милиона и у сарадњи са Министарством рударства и енергетике које је издвојило 12 милиона, укупно 30 милион динара је опредељено за реконструкцију ове спортске хале и унапређење енергетске ефикасности. Реконструисан је кров, темички омотач око објекта и постављен је нови котао.

На иницијативу члана Градског већа Владимира Мишковића, коју је подржао Спортски савез Ваљева, предложена је промена досадашњег назива објекта.

Председник Олимпијског савеза Србије Божидар Маљковић обилази салу

Генерал Светомир Ђукић је једна од најзначајнијих личности спорта, оснивач Српског олимпијског клуба, носилац највиших одликовања и одређивањем назива спортског објекта одаје се почаст личности која је у раду у области спорта и доприносу његовом развоју, посветила значајан период свог живота.

Споменик генералу Светомиру Ђукићу у Ваљеву

„На овај начин треба да одамо признање једном човеку који се налази у основи нашег спорта. Мислим да је то добар пут који треба да следимо и у свим другим сферама. Генерал Светомир Ђукић је човек који је препознат од највиших академских кругова и свих оних који имају икакве везе са историјом физичке културе, или олимпизмом. Сви они добро знају ко је био генерал Ђукић и са великим задовољством су прихватили ову нашу иницијативу. Његово име је већ одавно утемељено на Факултету за спорт и физичку културу. Ми треба да водимо рачуна и да му одамо признање. Ако неко пита какве везе има са Ваљевом, генерал Ђукић је учио основну школу у Ваљеву, овде је службовао и организовао прву пешачку трку Платани-Јовања-Платани 1906. године у неким временима када је то било тешко организовати. На најбољи могући начин је спојио српска соколска друштва, која су била чак и политичке организације и оно што је данашњи модерни спорт. Сматрамо да једна таква сала, која је за општу физичку намену и која се поново враћа у посед граду Ваљеву, треба да понесе једно такво значајно име“, образложио је ову одлуку Владимир Мишковић за скупштинском говорницом.

Дом спорта „Генерал Светомир Ђукић“ након реконструкције

Модернизација Дома спорта „Генерал Светомир Ђукић“ није завршена и предстоји му опремање унутрашњег дела, након чега ће Ваљево добити модеран и функционалан спортски објекат.