Свечаним отварањем изложбе фотографија манастира Пустиња код Ваљева у галерији Народног музеја у Ваљеву, у суботу је почело обележавање јубилеја, 400 година живописа манастира Пустиња.

Епископ ваљевски г. Исихије је отворио ову изложбу, која је изазвала велико интересовање ваљевске и шире јавности и чијем отварању су присуствовали градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, епископ зворничко-тузлански г. Фотије, проф. др Дарко Танасковић, дипломата и универзитетски професор и многи други.

Аутори фотографија фресака су Милан Марковић, протојереј Ненад Марковић, Зоран Лукић и Срђан Вујовић. Изложба у галерији ваљевског Музеја трајаће до 6. новембра 2022. године. 

У недељу је у манастиру Пустиња одржана Света Архијерејска Литургија, коју је служио епископ зворничко – тузлански г. Фотије, уз саслуживање епископа Јована Пурића и ваљевског г. Исихија, свештеника и свештономонаха, као и појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића.

Потом је у манастиру Пустиња одржана свечана академија, којом је обележен велики јубилеј- четири века трајања највреднијег живописа у Северозападној Србији, насталог у периоду од 15. марта до 18. јуна 1622. године.

Манастир Пустиња се налази у клисури реке Јабланице и познат је по својим фрескама, које су 1622. године осликали фрескописци са Атоса Јован и Никола, а под будним оком њеног игумана Јанићија Битојевића.

Фреска Светог Јована Крститеља , позната још по називу ,,Свети Јован Крилати“ привлачи посебну пажњу верног народа и посетилаца манастира, јер је ова представа Светог Јована Претече по лепоти блиска ,,Белом Анђелу“ из манастира Милешеве. Поред ове фреске, у манастиру су сачуване и друге фреске са библијским мотивима и вредне иконе.

Игуманија манастира већ пола века је мати Нина, која је добротом и љубављу којом зрачи, допринела да овај манастир постане једно од најзаначајнијих места духовности, не само Епархије ваљевске, већ и шире.

На јучерашњој свечаној академији у Пустињи, у програму који је режирао Петар Станојловић су наступили фрулаш Милинко Ивановић,  Етно група „Василис“ из Жабља код Новог Сада, чланови фолклорне секције Ваљевске гимназије и Ваљевац, познати драмски уметник Небојша Миловановић.

Фото: eparhijavaljevska.rs