На данашњи дан пре тачно 24 године, на небу изнад Ваљева херојски је погинуо пуковник пилот Миленко Павловић.

Помен испред споменика пилоту у Улици Владике Николаја, одржао је владика г. Исихије са свештенством Епархије ваљевске, а тачно четири минута после поднева, „Миг 29“ Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, у чијем кокпиту се налазио мајор Дејан Баточанин, прелетео је изнад Ваљева, чиме је све нас подсетио на храбро дело пилота Павловића.

Венце на споменик пуковнику пилоту Миленку Павловићу положили су чланови његове породице, делегација Команде РВ и ПВО коју је предводио генерал-мајор Душко Жарковић, представници Команде Гарнизона у Ваљеву коју је предводио командант Другог центра за обуку пуковник Саша Стојиљковић, представници града Ваљева – градоначелник Лазар Гојковић, председница Скупштине проф. др Снежана Ракић, заменик председника Скупштине Виктор Мићић и секретар Скупштине града Ваљева Младен Симовић, представници општине Осечина, делегација Полицијске управе Ваљево,  делегација ХК „Крушик“, представници СУБНОР-а и остали поштоваоци лика и дела Миленка Павловића.

Присутнима се обратио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Поштована породице Павловић, ваше преосвештенство, часни оци, представници војске и полиције, уважени поштоваоци лика и дела пилота пуковника Миленка Павловића,

Дан сећања који данас обележавамо у част херојског чина пилота пуковника Миленка Павловића, који је 4. маја 1999. године изгубио живот на небу изнад Ваљева, већ се дубоко урезао у колективно сећање генерација које живе не само у Ваљеву, већ и читавој Србији.
Поносан сам на чињеницу да је Ваљево, чије је небо храбро бранио Миленко Павловић, сачувало успомену на њега, његов живот и херојски чин. То је обавеза свих генерација које ће доћи после нас.
Одајемо почаст Миленку Павловићу, али и свим знаним и незнаним јунацима који су дали животе за своју земљу и обавезујемо се да ћемо у миру и својим радом и знањем градити Ваљево и Србију“, поручио је градоначелник Гојковић.

Ивана Вилотић

Затим је приређен пригодан програм, у коме је учествовала Ивана Вилотић, ученица Пољопривредне школе са домом ученика „Др Миша Пантић“ која је рецитовала, након чега је положено цвеће на споменик страдалима у ратовима од 1991. до 1999. године.

Потом су делегације обишле и село Бујачић и спомен-обележје на месту пада авиона.

Пуковник Миленко Павловић је био пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. током НАТО бомбардовања СРЈ. Да би спречио млађег колегу да крене на ризичан лет , Павловић  је пришао авиону и рекао:

„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу“. Извукао је из кокпита младог пилота и полетео пут родног краја. Лет је трајао 12 минута и забележене су његове последње речи када се сусрео са непријатељским авионима:
„Видим их, али виде и они мене! Имају ме!“

Павловић је рођен у Горњем Црниљеву код Осечине. Постхумно је одликован Орденом за храброст, Златном летачком значком, као и орденом Светог владике Николаја, највећим признањем Епархије ваљевске.