Светом Архијерејском литургијом отпочело је обележавање славе града Ваљева Духовског понедељка – Других Tројица.
Након Свете Архијерејске литургије у Храму Васкрсења Христовог, коју су служили епископ ваљевски г. Исихије и аустралијско-новозеландски епископ г. Силуан са свештенством, кренула је духовска литија централним градским улицама – Синђелићевом, Карађорђевом и Улицом Војводе Мишића до цркве Покрова пресвете Богородице.

У литији су учествовала деца ваљевских обданишта и школа, чланови културно – уметничких друштава, припадници војске, полиције, ватрогасци, здравствени радници, руководство града и бројни грађани.

Литија се зауставила код споменика Проти Матеји Ненадовићу, где је служен помен устаничком вођи.

У порти цркве резан је славски колач, освештано жито и урезан литијски запис у стабло храста.

„Честитам благословени празник Свете Tројице, славу овога Града. Као што смо и чули у светом богослужењу, Дух свети силази на све нас, он је присутан свуда, све испуњује и у свим црквеним богослужењима и обредима се молимо да Дух свети сиђе на нас и да нас очисти од све нечистоте која се скупља у нама. Дух свети бди и над сваким градом, а посебно над нашим градом, који је посвећен Светој тројици, али и Духовдану, како га ми зовемо и Свети дух нас одуховљује и чини нас способнима да деламо у знаку љубави Божије и силе Божије. И зато, свако од нас који живи овде, треба то да има у виду, јер ако Бога ставимо на своје место, на мето које њему припада, а то је прво место и много изнад свих осталих места, онда ће све остало у нашем животу да дође на своје место и да има и благослов Божији.

Благослов Божији се преноси на наше ближње кроз нас, ако се ми трудимо да чинимо добра дела и да нам то никада не досади и да служимо једни другима. Зато, свима још једном срећна слава Града и нека је благослов Оца и Сина и Светога духа на свима нама заувек“, пожелео је у свом обраћању еписком ваљевски г. Исихије.
Суграђанима је том приликом честитао градску славу и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

„Град Ваљево данас слави своју славу – Друге Тројице, Духовски понедељак! Велика је част и обавеза бити данас на челу Духовске литије, ломити колач са својим суграђанима и присуствовати још једном урезивању записа, са надом да ће наш град и све нас чувати Дух Свети и у овој години.
Поносимо се свим оним што Ваљево представља од свог настанка до данас. Ово је град хероја, војсковођа, устаника, бораца за правду и за бољу Србију. Ово је град научника, писаца, лекара, спортиста, глумаца, али и град предузимљивих, поштених људи који чине да Ваљево вековима буде један од најзначајнијих и најлепших градова у Србији!
Ваљево је и један од духовних центара православља. Ово је град Аве Јустина, Владике Николаја, али и свих верних људи који вредно раде на томе да се сачува наша вера!
Данас смо сви уједињени у обележавању славе града Ваљева и уз Божју помоћ, али и уз велики труд и залагање доприносимо напретку нашег града!
Срећна нам слава и да нам Господ Бог помогне да у здрављу, срећи и сваком благостању дочекамо и идућу славу“, поручио је градоначелник Лазар Гојковић.

У порти цркве Покрова пресвете Богородице изведен је пригодан културно-уметнички програм, за који се побринуо Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Ваљево и црквени хор „Хаџи Рувим“.