Ваљево је данас обележило градску славу Духовски понедељак-Друге Тројице.
У Храму Васкрсења Христовог је служена Света Архијерејска Литургија, након чега је обављено и резање славског колача.

Литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог предводили су Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско- новозеландски г. Силуан и ваљевски г. Исихије, уз саслуживање својих заменика архимандрита Петра и протонамесника Филипа Јаковљевића и више епархијских свештенослужитеља.

У поподневним часовима уследила је Духовска литија која се кретала Синђелићевом, Карађорђевом и Улицом Војводе Мишића до Цркве Покрова Пресвете Богородице, предвођена ваљевским свештенством и градоначелником града Ваљева Лазаром Гојковићем. У духовској литији учествовали су и представници Града, припадници војске, полиције, представници јавних установа, чланови културно-уметничких друштава и бројни грађани.

Након што је традиционално урезан литијски запис, градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић се обратио присутнима, честитајући празник.

„Данас када Ваљево обележава своју славу Друге Тројице – Духовски понедељак, ова величанствена и поред кише духовска литија, мора нам бити путоказ, да само уједињени и сложни можемо допринети развоју наше земље, нашег града и нас самих! Туга коју носимо у срцима због трагедија које су погодиле нашу земљу, опомена су да живот нема цену. Материјална богатства никада не могу бити испред духовне благодати и нека нам данашња слава града Ваљева буде подсетник да је духовно богатство изнад свега! Ваљевци, срећна нам слава, да у здрављу и миру славимо живот, славимо наше Ваљево и нашу Србију! Живели“, поручио је градоначелник Гојковић.

Суграђанима се након градоначелника Ваљева обратио и Еписког ваљевски г. Исихије.

„Драга браћо и сестре, свима од срца желим срећан празник силаска Светога Духа, посебно градску славу Духовски понедељак и празник Свете Тројице. Као што рече господин градоначелник, несреће, масовна убиства која су се десила недавно још увек нас смућују, али оне нас и опомињу да треба да имамо истинску љубав према ближњима, да имамо саосећање према онима који су најближи, побијеним жртвама и да имамо дубоко поштовање према њиховом губитку и страдању. Али, још више нас то упућује да управо у Духу Светоме, као чланови свете цркве, који су примили Духа Светога, исто као и Апостоли на педесетницу приликом крштења и миропомазања, да и ми сведочимо оно што се удостојимо да спознамо, веру православну и да по тој вери живимо. Да ходимо у тој вери, то значи да заиста у другоме ма ко он био, препознамо заиста брата и сестру или сродника којем желимо добро и да се не држимо себичности и похлепе овога света, већ да се са великим трудом уздржавамо од тих страсти, да бисмо могли да отворимо срце према ближњем. Благодат је таква да када се дели и када се раздаје, она се умножава.

Видели смо огромно поштовање које наш народ има према Светом Владики Николају, нашем светитељу из Лелића који је у Саборној цркви српскога народа, у заветном Храму Светог Саве на Врачару походио свој народ и коме су се у хиљадама људи поклонили и тражили утеху и просветљење. Свети Владика Николај је учитељ благодати Божије и учитељ црквеног света и народног живота у цркви. Д ходимо путем који је он пропутио за нас и тада можемо да се одупремо великм искушењима које нападају и на наш народ и нашу цркву. Да се на наш Град, Богом чувани, благодат Светога Духа излије као што се сада излио овај пљусак и још више од тога и да све нас благосиља и да нас држи на путу вере и наде и љубави. Живели и срећан празник“, казао је Епископ ваљевски г. Исихије.

Свечаност поводом градске славе Духовског понедељка, у Храму Покрова Пресвете Богородице употпунили су пригодним програмом хор „Хаџи Рувим“, као и наши млади суграђани Мила Павловић и Марко Стојковић.