Поводом 70 година од оснивања Дома здравља Ваљево, јуче је у сали Едукативног центра ове установе, свечаном академијом обележен значај јубилеј.

Присутнима се обратио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, који је том приликом истакао важност ове установе, али и подсетио на значајна улагања града Ваљева и државе у Дом здравља.

„У име града Ваљева и у своје име, колективу Дома здравља Ваљево честитам вредан јубилеј. Ово је здравствена установа којој се прво обрати сваки Ваљевац када има проблема. Зато смо протеклих 12 година, колико је Дом здравља био у надлежности локалне самоуправе учинили доста. Набављена је вредна опрема, нови санитети за Хитну помоћ, а најважније, у сарадњи са Републиком Србије реконструисана је зграда, којом се данас поносимо. Желим вам пуно успеха у даљем раду и да имате што мање посла у лечењу суграђана, а што више да се бавимо превентивом и здравим стиловима живота“, поручио је градоначелник Гојковић.

Према речима директорке Дома здравља Ваљево, од 1953. године када је основан Дом народног здравља, осим бриге о општем здрављу одраслог становништа и деце, имао је значајну улогу и у борби против туберкулозе и кожних болести.

„Здравствено просвећивање грађана и превентивно деловање важна је улога Дома здравља од оснивања до данас. Дом здравља Ваљево данас је савремено организована установа примарне здравствене заштите, која грађанима обезбеђује доступне и квалитетне медицинске услуге. Радимо у недавно реконструисаном објекту, располажемо адекватном опремом, имамо стручан и обучен кадар, акредитовани смо. Наше активности су усмерене на промоцију здравља и превенцију болести, унапређење квалитета здравствених услуга, континуирану медицинску едукацију, набавку савремене опреме, јачање постојећих и остваривање нових партнерстава са свим сегментима друштва који могу имати утицај на здравље. Прилика је да се осврнемо на вероватно највећи изазов с којим се Дом здравља у стручном домену суочио за 70 година постојања, а то је сузбијање пандемије КОВИДА-19, када смо показали максималну професионалност, одговорност и пожртвованост. Сада је следећи, такође важан задатак пред нама: санирати последице трогодишње пандемије, што се огледа у активнијем лечењу основних болести и ублажавању посттрауматских стања. Дом здравља ће наставити да спроводи своју мисију: кроз промоцију здравих стилова живота, превентивне и систематске прегледе, организацију акција попут Медицинског села, редовне прегледе, рад бројних саветовалишта, кућну негу, патронажне, посете и друго“, нагласила је директорка Дома здравља др Јасмина Јевтић.

Дом здравља Ваљево је од 1. јуна поново у саставу Здравственог центра Ваљево и тим поводом, честитке за јубилеј упутила је и в.д. директора Здравственог центра др Марија Мирковић, која је најавила приоритете установе за наредни период.

„Први је подмлађивање кадра и високог и средњег. Морамо заједничким снагама задржати младе лекаре и техничаре у нашој установи, омогућити им да се стручно усавршавају, стичу искуство уз старије колеге и наставе светлу традицију највеће здравствене установе у Колубарском округу. Други обавеза нам је набавка нове медицинске опреме и увођење нових технологија. Трећи задатак је завршетак реконструкције Опште болнице Ваљево, коју смо започели 2022. године. Пред завршетком смо урбанистичког пројекта са идејним решењем, тако да ћемо крајем јуна ући у следећу фазу. Практично ће бити реконструисани сви објекти Опште болнице, уз помоћ Владе Србије и Министарства здравља, чиме ће се бити створени много бољи услови за рад медицинског особља, као и за смештај и лечење болесника из Колубарског округа“, казала је др Мирковић.

У програму су учестовали Омладински хор Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, Гудачки оркестар основаца и Ансамбл виолончелиста МШ „Живорад Грбић“ Ваљево, као и рецитатори Медицинске школе „Др Миша Пантић“.