Доделом Награда града Ваљева, данас је на Свечаној академији, која је одржана у Центру за културу, обележен Празник града – 20. март. Свечана академија је отпочела химном „Боже правде“ у извођењу хора „Абрашевић“, под диригентском палицом професора Драгана Васиљевића. Градски хор „Абрашевић“ је овогодишњи добитних награде града Ваљева у области уметности и културе.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, поздравио је добитнике награда и многобројне госте, међу којима су и представници Војске, гости из околних општина, представници свих најважнијих институција у граду, као и један од наших најбољих рвача свих времена, олимпијски шампион у рвању, а данас и председник Спортског савеза Србије, Давор Штефанек.

„Даме и господо, уважени гости, драги грађани Ваљева, поштовани добитници награде града Ваљева.
Част ми је да вас ове године поздравим у име града Ваљева у овој сали у којој смо се коначно окупили у великом броју да лично честитамо најбољим суграђанима за успехе у претходној, али и у свим ранијим годинама!


Ваљево је леп град у коме живе паметни, образовани и добри људи. Свој ваљевски печат они остављају широм света и проносе добар глас о нашем граду. И они који дођу у наш град, врло брзо бивају прихваћени и примају све добре особине правог Ваљевца!
Поносни смо на добитнике награде града Ваљева и честитам Комисији за доделу награда, на добро обављеном послу! Захваљујем се и суграђанима који су предложили овако квалитетне кандидате!


Две године борбе са корона вирусом, сада и ова година пуна изазова на глобалном нивоу, ипак су нам донели нешто добро! А то је да смо постали свесни колико вредних Ваљеваца ради и ствара у разним областима живота, јер бити успешан у овако тешким годинама, може само веома посвећен и вредан човек!


Због тога сам и данас пун оптимизма да напори које улажемо да унапредимо наш град, да отворимо нове фабрике, изградимо путеве, обданишта, паркове, дечја игралишта, смањимо загађење ваздуха, развијемо туризам на прелепим ваљевским планинама, пре свега на Дивчибарама, да сви ти наши напори нису узалудни! Имамо се за шта и за кога борити!
Поклонимо се достигнућима наших суграђана којима данас одајемо признање! У годинама које долазе, биће прилике да наградимо најбоље од најбољих само ако смо живи, здрави и слободни! И зато, славимо слободу у којој живимо, а коју симболизује данашњи дан, 20. март – Дан ослобођења Ваљева од Турака, у Првом српском устанку!


На путу до Дома културе, сетио сам се да сам као ученик трећег или четвртог разреда писао песму на тему Дан града. Нећете ми замерити, првих строфа се не сећам, али последње две су изгледале овако. Шест векова већ је прошло од настанка мога града, поносан сам што сам рођен и у њему живим сада. Дуго дуго он постоји о њему се песма пева, срећан сам што могу рећи, рођендан је мог Ваљева!
Славимо слободу и трудимо се да урадимо најбоље што можемо у својим животима! Срећан нам Дан града Ваљева! Живело Ваљево! Живела Србија!“, поручио је градоначелник Лазар Гојковић.

Симон Бојичић

Након обраћања градоначелника Ваљева, хор „Абрашевић“ је извео мото „Абрашевића“, након чега су у част данашњих добитника и свих гостију Свечане академије, ученик првог разреда Средње музичке школе „Живорад Грбић“ Симон Бојичић, у класи професора Димитрија Томића, на клавиру извео Корсаков Бумбаров лет, а потом дуо гитара који чине Анђела Мишић, ученица 3. разреда у клази Драгана Николића и Анђелка Драгић ученица првог разреда у класи Луке Јездића, извеле Абреов Тико тико.

Анђела Мишић и Анђелка Драгић

Српски позоришни и филмски глумац, Милорад „Мики” Дамјановић, својим рецитацијама одушевио је пристутне госте у Центру за културу, након чега је уследилила свечана додела признања добитницима Награде града Ваљева за 2021. годину.

Милорад Дамјановић

У области образовања и васпитања додељују се две награде: Катарини Ћосић и Драгану Вилотићу, наставницима разредне наставе и Николи Савићу, наставнику Здравствене неге.

Катарина Ћосић и Драган Вилотић
Никола Савић

У области стваралаштва и постигнућа ученика и студената додељују се две награде: Сари Јаневској, ученици и Тини Петровић, ученици.

Сара Јаневска
Тина Петровић

У области науке, иновације и проналазаштва: др Мирјани Антонијевић, постдокторанду ФФ Универзитета у Нотингему, Уједињено Краљевство.

Др Мирјана Антонијевић

У области медицине и бриге о здрављу додељују се две награде: др Дејану Ћесаревићу,  хирургу специјалисти и примаријусу и др Живани Виторовић Јовановић,  пулмологу.

Дејан Ћесаревић
Др Живана Виторовић Јовановић

У области социјалне заштите и хуманитарног рада додељују се две награде: Православниј Хришћанској заједници Ваљево „Воздвижење часног крста“ и Дејану Драјићу, председнику Удружења оболелих од мултипле склерозе Колубарског округа Ваљево.

Православниј Хришћанској заједници Ваљево „Воздвижење часног крста“
Дејан Драјић

У области пољопривреде: Малиши Пајковићу, пољопривреднику.

Малиша Пајковић

У области уметности и културе: Градском мешовитом хору „Абрашевић“ Ваљево“.

Представница мешовитог хора „Абрашевић“

У области чување и неговање традиције ваљевског краја: Удружењу Завичајно братство „Мали корак“ из Оглађеновца.

Удружење Завичајно братство „Мали корак“ из Оглађеновца.

У области спорта додељују се две награде: Пливачком клубу „Валис“ и Александру Ковачевићу, ватерполисти.

Пливачки клуб „Валис“
Александар Ковачевић

Две специјалне награде:
За животно дело: Томиславу Јованчићу, међународном кошаркашком судији.

Томислав Јованчић

За афирмацију Града: Александру Његовану, директору хотела „Омни“.

Александар Његован