Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас, заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић обележавању почетка радова на изградњи Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“ у селу Каленић у општини Уб.

Обележавању почетка радова присуствовали су и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, председници општина Колубарског округа, директор „Еко-Тамнаве“, начелник Колубарског округа и директор ЈКП „Видрак“ Ваљево, као и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Француске агенције за развој (АФД) Арно Дофен и директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матео Коланђели.

Ирена Вујовић се захвалила премијерки Брнабић што је препознала проблем неадекватног управљања отпадом и поставила га као приоритет Владе Србије.

„Сви смо уложили огроман напор како бисмо поставили чврсте темеље и кренули у системско решавање овог проблема и зато смо данас овде. Данас креће изградња највећег Регионалног центра за управљање отпадом у Србији, где ће се на најсавременији начин третирати више од 260.000 тона отпада колико се годишње генерише на територији 15 градова и општина које ће гравитирати ка центру. Ово је највећи еколошки пројекат, који је уједно био и највећи изазов, али којим смо показали да 15 градова и општина функционише као једно, јер сви желе бољи квалитет живота за своје грађане“, рекла је Вујовић.

Министарка је навела да ће ка Регионалном центру „Еко-Тамнава“ гравитирати следеће локалне самоуправе – Уб, Ваљево, Осечина, Лајковац, Мионица, Љиг, Коцељева, Владимирци, Барајево, Лазаревац, Обреновац, Мали Зворник, Лозница, Крупањ и Љубовија, у којима живи више од пола милиона грађана.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас да је изградња Регионалне санитарне депоније “Каленић“ код Уба један од великих и комплексних пројеката у области заштите земљишта, али и да је у буџету за наредну годину издвојено десет пута више средстава за пројекте у области заштите животне средине.

Премијерка је истакла да је неопходно да се ради на томе да се отпад скупља на одржив начин, те да свака од 15 локалних самоуправа које ће обухватити овај регионални центар тај отпад адекватно довози до трансфер станица, а затим од трансфер станица до овог регионалног центра.

Такође, Брнабић је истакла да је Влада као један од основних приоритета у актуелном мандату поставила заштиту и унапређење животне средине. У области заштите и унапређења квалитета ваздуха, рекла је премијерка, постоји највећи изазов, јер термоелектране у Србији користе лигнит који је угаљ најлошијег квалитета, али да је у последњих осам година у области заштите и квалитета ваздуха уложено 1,4 милијарде евра.

„Пре свега кроз постројења за одсумпоравање термоелектрана, нешто преко 600 милиона евра, а такође и пројекте енергетске ефикасности и санације у преко 9.000 домаћинстава и јавних установа. Затим кроз пројекте гашења котларница и замене енергената гасификацијом“, рекла је премијерка“, казала је између осталог Брнабић.