Поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе и дана када се обележава Дан пробоја Солунског фронта, 80 година народног устанка, као и Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату, делегације Војске Србије, града Ваљева и СУБНОР-а су одале почаст на Спомен-гробљу из Првог светског рата и у Спомен парку на Петом пуку.

У име Министарства одбране и Војске Србије, уз војничке почасти, цвеће је на Спомен-гробљу из Првог светског рата положила делегација на челу са командантом Гарнизона пуковником Сашом Стојиљковићем.

У име града Ваљева, цвеће су положили заменик председника Скупштине града Виктор Мићић и секретар Скупштине Бранка Росић.

Потом је у Спомен парку на Петом пуку ваљвски СУБНОР организовао програм обележавања 80 година од ослобођења Ваљева и од устанка народа у Србији против фашизма.

На почетку обележавања, први пут је одржан црквени помен за све страдале у ратовима, који је служио свештеник Зоран Јаковљевић.

Скупу су присуствовали представници СУБНОР-а из целе Србије, на челу са генералом Видосавом Ковачевићем, председником СУБНОР-а Србије.

У име града Ваљева се обратио помоћник гадоначелника Милош Милутиновић који је поздравио све и честитао празник.

„Имамо обавезу према нашим прецима да се сећамо њихових дела због којим ми данас живимо у миру и слободи.Поштујемо важне датуме из наше историје и клањамо се сенима свих погинулих за слободу! Данашњи дан, 15. септембар је важан датум не само за Ваљево, већ и за читаву Србију. Чувајмо тековине борбе за ослобођење у Првом и Другом светском рату”, поручио је помоћник градоначелника Милош Милутиновић.

Скупу су се обратили председник СУБНОР-а Ваљево Рајко Милутиновић, Зорица Јеремић Шевић, поштовалац тековина НОР-а, драмски уметник Лепомир Ивковић, Драгиша Симић, оснивач Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ и представници СУБНОР-а из Сремске Митровице.