Градско веће Ваљева недавно је донело значајну одлуку, која ће обогатити културну сцену града. Наиме, одлучено је да се објекат на Тргу Живојина Мишића, некадашњи простор Ваљевске банке, повери на управљање Народном музеју у Ваљеву.

Иницијатива за преношење власништва над објектом на Град Ваљево покренута је прошле године, када је Град затражио од Министарства финансија да преда објекат у потпуно власништво града. Укупна површина објекта износи 140 м², при чему је 23/140 било у власништву града, а Министарство финансија поседовало је 117/140.

Сада када је Град постао пуноправни власник објекта, одлучено је да се он повери на управљање Народном музеју, са циљем да се обезбеди адекватно коришћење објекта за изложбе и пружи могућност грађанима Ваљева да уживају у културним садржајима које установе културе у Ваљеву пружају.

„Ова тема и овај простор показују како неки пројекти не могу да се заврше брзо и како треба имати стрпљења и пуно међустаница које морате успешно да савладате да бисте дошли до циља. Када говоримо о циљу, сигурно ће грађани рећи да се још увек ништа не ради, али заиста, овај део који смо завршили да бисмо могли да уђемо у процес јавне набаке и да бисмо могли да почнемо са реконструкцијом којој се ускоро надамо је био дугачак и ми смо све те послове успешно завршили. Као што знате, то је објекат који се налази код хотела „Гранд“ и сви знамо у каквом је он стању. Ми смо се обратили Републичкој дирекцији за имовину, која је то изнела пред Владу Републике Србије са јасно израженом намером, а то је да то буде простор за изложбене поставке из области културе, нако чега је нама Влада Републике Србије пребацила власништво за ту намену. Ми увек имамо неке просторе који се називају изложбеним просторима, а они то нису. То су затворени простори, где грађани који пролазе поред тога не могу да кореспондирају са тиме и управо су нам узор били неки велики изложбени простори у Београду, као што је изложбени простор Српске академије наука и уметности, Коларчеве задужбине, дакле сви ти простори где грађани када прођу улицом могу да виде шта се унутра дешава. Дакле, Град Ваљево има велики број изложбених поставки, без обзира да ли то био Народни музеј, Историјски архив, Библиотека, а ово ће бити простор о коме ће се старати Народни музеј, који је свакако најпозванији да се стара о овом објекту, а биће доступан свим установама културе“, казао је Владимир Мишковић, члан Градског већа града Ваљева.

Према речима Владимира Мишковића, након добијене сагласности ушло се у израду пројектно – техничке документације и процес озакоњења.

„Овај објекат никада није био озакоњен, а након санирања ћемо добити један објекат који ће имати употребну дозволу и где ће бити урађено све по прописима, а на понос свим грађанима Ваљева. Увек се појаве неки коментари да ли је могло да буде за нешто друго и мислим да је то неозбиљно говорити, јер уговор о преносу права који ми потписујемо је управо такав да се види јасна намена. Та намена се не може мењати, а уговор је потписао и градоначелник града Ваљева. Мислим да је врло апсурдно да установе које Град чине између осталог овако лепим и значајним градом, као што су Народни музеј, Библиотека, Историјски архив или било која друга установа културе, имају потребу и треба да се правдају зато што ће добити један простор од 140 квадрата, који ће моћи да користе и да на неки начин покажу све оно што раде, а заиста раде пуно, што на локалном нивоу, што у сарадњи са Републиком. Наравно, ни ми не треба да се правдамо за успешно завршен посао, јер за овакав објекат смо могли увек да нађемо изговор, да кажемо да није у нашој надлежности, али смо се потрудили да објекат припадне граду Ваљеву и свим грађанима. Надамо се да ћемо ускоро ући у извођење радова и да неће бити никаквих проблема у току извођења радова“, закључио је Мишковић.

У току је јавна набавка, након чега следи санација поменутог објекта, а процена је да би радови моглу да трају око 90 дана. Средства су обезбеђења из буџета града Ваљева и износе око 18 милиона динара.