„Овчарска изложба 2022“ и 4. Фестивал јагњећег печења, биће одржани у недељу, 18. септембра у Причевићу, најавио је на данашњој конференцији за новинаре директор предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“ Драгутин Кузмановић.
Кузмановић је позвао све одгајиваче оваца праменке сјеничке расе, као и све “мајсторе који пеку јагњад и спремају јагњећи гулаш” да се пријаве за учешће на овогодишњој Овчарској изложби и Фестивалу јагњећег печења.

„Велико ми је задовољство да после две године паузе најавим 15. Овчарску изложбу и 4. Фестивал јагњећег печења у Причевићу. Што се тиче 15. Овчарске изложбе, имаћемо 28 учесника, који ће изложити преко 200 грла, тачније 210 грла сјеничке праменке. За сада још увек примамо пријаве што се тиче такмичења у припремању јагњећег печења и прављењу јагњећег гулаша, преко 40 екипа ће се такмичити. Имамо и преко 30 пољопривредних газдинстава који се баве производњом домаћих производа и домаће радиности. Овом приликом бих позвао све наше драге суграђане, пољопривреднике и мештане из целог Колубарског округа и целе наше Републике, да 18. септембра дођу у Причевић, увеличају нашу манифестацију и да то буде прави репрезент града Ваљева и свих наших пољопривредника који су узели учешће у овој маниофестацији“, поручио је Кузмановић.

Пољопривредна и саветодавна стручна служба Ваљево је у оквиру своје надлежности за ову 15. традиционалну изложбу оваца сјеничке расе обишла целокупан терен Колубарског округа и одабрала 28 најбољих одгајивача са око 210 најрепрезентативнијих грла оваца сјеничке расе на овом простору.

„На основну наших података које смо прикупили са терена, то је негде око 210 грла. Нормално је да у структури од 210 грла се ради пре свега о колекцијама одраслих оваца, млађих оваца, двиски, а да се мушка грла излажу појединачно, пошто ми нисмо предвидели да имамо мушке колекције за излагање. Оно што смо приметили, имајућу у виду да је ове године дуг и сушни период, утицало је на то да произвођачи нису у могућности да произведу довољно количине хране и да смо очекивали да животиње буду мало лошије кондиције. На нашу велику срећу, ми смо код пољопоривредних газдинастава код којих смо вршили избор грла за изложбу, наишли на сасвим супротну ситуацију и видећемо сви заједно када будемо били у Причевићу да су грла у једној пристојној, слободно могу рећи у правој иложбеној кондицији, што нас веома радује. Желим да се захвалим пољопривредним произвођачима, који су се поред овог тешког времена и тешке године, врло радо одазвали да учествују поново на овој манифестацији“, рекао је др Радослав Вујић, председник Комисије за одабир грла која ће се такмичити на изложби.

Позив за учешће у овој манифестацији упутила је и Мира Мирковић из Удружења Фестивала јагњећег печења, са жељом да Причевић који је асоцијација на добру јагњетину остане и даље по томе познат.

Пријаве за учешће на такмичењу припремања јагњећег печења и гулаша од јагњећег меса су до сутра, 14. септембра.
Учеснике и победнике очекују вредне робне и новчане награде, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.