Привредно – туристичка манифестација “Дани сремуша”, под слоганом “Убери здравље”, девети пут за редом одржана је данас у Доњем Таору.

Присутне је поздравила и свечано отворила манифестацију председница Скупштине града Ваљева проф. др Снежана Ракић.

“Посебна ми је част и задовољство да у име Скупштине града Ваљева, а и у своје лично име, отворим девету по реду привредно – туристичку манифестацију “Дани сремуша”. Ове године, почетак бербе сремуша поклапа се са једним од најзначајнијих датума који се односе на обележавање Светског Дана планете. Кaо што сви знамо, ваљевски крај је препознат као оаза чисте, здраве средине, нетакнуте природе, бистрих и пијаћих врела, прелепих ливада и пашњака. Сведоци смо великог интересовања повратка људи у села, на планине, то је посебно дошло до изражаја у току и после пандемије вируса Короне. Љубитељи природе и данас ће бити у могућности да уживају у прелепим пределима ваљевских планина, а овај пут по основу посебне, здраве, самоникле биљке – сремуша, кога  има у изобиљу на планини Повлен.

Ова привредно – туристичка манифестација заснована на вредности сремуша, у значајној мери доприноси развоју туризма нашег краја, а истовремено представља и изузетну развојну шансу за мештане повленских села. Као таква, ова манифестација ће увек бити подржана од града Ваљева. Град Ваљево је и ове године као и свих претходних препознао значај и важност оржавања ове манифестације. Ову прилику користим да поздравим мештане села, госте, организаторе, представнике МЗ Доњи Таор и све присутне који су данас са нама. Такође, желим свакоме од нас леп провод, добро расположење, уживање у чарима и лепотама ваљевских планина, здравој храни, веома богатом и садржајном програму, који је усклађен и са најзначајнијим датумом обележавања Светског Дана планете”, поручила је Ракић.

Посебан део данашњег програма односио се на такмичење у спремању јела, где је сремуш један од саставних делова, а победницима су уручене вредне награде.
У музичком делу учестовала је мушка певачка група из засеока Делићи са Повлена.

Организатори „Дана сремуша 23 – Убери здравље“ су Удружење за развој туризма и заштиту природе Таорска врела, Удружење за неговање културе и традиције ваљевског краја, Туристичка организација Ваљево и Клуб Арс Нова.