Традиционална манифестација „Дани купине“ одржана је јуче у селу Ставе. Ова привредно – туристичка манифестација обухвата поред културно – забавног програма изложбу домаће радиности, Гастро фест, медицинско село, рели џипова, као и финалне Сеоских олимпијских игара. Културно – уметничи програм употпунио је Дом културе „Извор“.

„Купинијада“ на Ставама се одржава од 2008. године, а организатори манифестације су МЗ Ставе, Удружење „Загрљај“, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Привредне коморе Ваљево, Туристичке организације и великог броја донатора и спонзора.

Присутнима се обратила председник Скупштине града Ваљева проф. др Снежана Ракић и пожелела добродошлицу мештанима, као и гостима манифестације.

„Данас ми је посебна част и задовољство да испред града Ваљева, као носиоца манифестације отворим 13. по реду привредно – туристичку манифестацију „Дани купине“,  у народу позната као „Купинијада“. Овом приликом желим да поздравим и градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића, заменика председника Скупштине града Ваљева Виктора Мићића, члана Градског већа Ненада Патијаревића, директора „Агроразвоја“ Драгутина Кузмановића, директорку Туристичке организације Ану Марковић и друге представнике Привредне коморе и Савета за пољопривреду. Ваљево је и ове године као и свих претходних година препознало значај ове манифестације и у финансијском и у организационом смислу. Бројни су разлози, а ја ћу навести два кључна. Један од разлога лежи у чињеници да ово планинско село са околином које се налази на оброницима планине Медведник броји 400 домаћинстава, а 350 се бави производњом купине. Друга чињеница је што је купина високо рангирана воћна сорта, која се гаји на Ставама одмах иза производње шљиве, што наравно доприноси значају ове провредно – туристичке манифестације за мештане села Ставе и околине. Захваљујући снажној, континуираној, одличној сарадњи између града Ваљева, Месне заједнице Ставе и свих мештана, наш Град је учинио и чини да сваке године ова манифестација буде све богатија и све садржајнија.

У склопу одличне сарадње недавно је асфалтирано и 670 метара пута у селу Суводање, што ће наравно Град у зависности од буџета наставити и у будућем периоду. Овом манифестацијом данас уједно се представљају и туристички потенцијали села Ставе, могућности за развој здравих производа, али и афирмацију производа од ове врсте воћа, који имају реалну могућност да постану бренд овог краја. Испред града Ваљева као носиоца ове манифестације, желим гостима и житељима села Ставе и околине пријатан и леп одмор и да максимално уживају у богатом културном програму, спортским активностима и свим садржајима предвиђеним овом манифестацијом“, поручила је проф. др. Снежана Ракић.

Као и сваке године, награђени су најбољи ученици основне и средње школе на подручју МЗ Ставе. То су Наташа Лазић, ученица ОШ „Илија Бирчанин“ Ставе и Богдан Ђурђевић из Става, ученик Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево.

Директор Туристичке организације Ваљево Ана Марковић, уручила је признања и захвалнице за учествовање и труд на манифестацији: Туристичкој организацији из Бијељине, Удружењима жена: „Златне руке“ Љиг, Љубовија, Крупањ, Ставе и Удружењу „Загрљај“.

За највећу површину под засадом купине награђен је Србољуб Влајковић из Станине Реке, највећи принос по јединици површине награђен је Верољуб Станић из Суводања, а за најуређенији засад купине Драган Бирчанин из Суводања. Као најмлађи произвођач награђен је Стефан Петровић из Суводања, док је за органску производњу купине награђен Зоран Ђурашиновић.

За најбоље квалитете плодова награђени су:

1. место: Миодраг Будиморовић из Суводања;

2. место: Спасоје Глигоријевић из Суводања;

3. место: Милован Мештеровић из Пепељевца;

4. Драган Градина из Суводања и

5. Биљана Пантелић из Мијача.