Традиционална манифестација „Дан малине“, одржана је у Бранковини по 61. пут, у организацији Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“, а под покровитељством града Ваљева.

“У име Туристичког друштва “Љуба Ненадовић” и Месне заједнице Бранковина, желим вам добродошлицу! По 61. пут  се налазимо у Бранковини и то заиста није мала ствар. Бранковина је велико село, село Ненадовића, Десанке Максимовић. Драго ми је што вас видим у оволиком броју, захваљујем се генералном покровитељу манифестације граду Ваљеву и свим спонзорима који су помогли манифестацију. Хвала вама посетиоцима који сте сваке године ту, хвала новим посетиоцима који су дошли, имате шта да видите ове код нас и хвала вам што ћете следеће године довести нове посетиоце. Добро нам дошли”, казао је Саша Јефтић, председник МЗ Бранковина.

Манифестацију „Дан малине“ свечано је отворио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

“Велико ми је задовољство да вас поново поздравим у Бранковини, у престоници малине. Дан малине је манифестација коју мештани Бранковине негују и чувају, а Град Ваљево подржава, са вером да славу Бранковине и малине из године у годину ширимо све даље и да нам овде увек долазе драги гости. Ја вам желим пуно успеха, пуно здравља, напретка и свако добро”, поручио је градоначелник Гојковић.

Присутнима се обратио и помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић.

“Драго ми је да дођем у ово место, познато по великанима Десанки Максимовић, Проти Матеји Ненадовићу и по малини. Само да нас ово време послужи, да у овим данима који долазе оберемо малину и да уз помоћ Бога, државе и тржишта и та цена за коју се и на крају све ово ради, буде задовољавајућа за све. Држава и Министарство је ту да помогне и ми смо ту увек за свој народ.  Ја вам желим пуно здравља пре свега, среће, љубави и да се још дуго, друго виђамо на оваквим местима, да будемо здрави и весели и да сви проблеми који су тешки прођу и остану иза нас. Хвала вам још једном и све најбоље вам желим”, рекао је Богићевић.

Стручни жири манифестације „Дан малине“ у категорији за квалитет изложених плодова, прву награду је доделио Милосављевић Предрагу из Бранковине. Друго награду је добио Младен Митровић из Голе Главе, док је трећа награда у овој категорији припала Миливојевић Мирославу из Дружетића.

За највећег родног произвођача – награђен је Николић Милован – Сирдија, друго место је припало Спасојевић Радиши из Доњих Лесковица и треће место освојила је Земљорадничка задруга “Малинари” из Коњица.

За допринос развоју малинарства – прву награду је освојио Степановић Милован из Суводања, друго место је припало Маринковић Здравку из Лопатња и треће место је освојилила Земљорадничка задруга “Огранак” из Брезовица.

Најуређенији малињак – прву награду је освојио Дарко Тадић из Драгодола, друго место освојио је Миливојевић Марко из Дружетића и треће место Крсмановић Славица из Лопатња.

Традиционално је одржано и предавање Пољопривредне стручне службе, турнир у малом фудбалу, Сеоске олимпијске игре, као и Гастро фест, такмичење у кувању гулаша.

Бројни посетиоци уживали су у порти цркве у Бранковини, али и у читавом културно – историјском комплексу, уз богат културно – уметнички програм.