У холу Центра за културу Ваљево сутра ће почети имунизација против сезонског грипа вакцинама домаћег института „Торлак“. У питању је тровалентна вакцина, која садржи три соја вируса прогнозираних за ову сезону, а намењена је узрасту од 18 до 65 година. Дакле, старији од 65 година не могу примити ову вакцину.

Дом здравља Ваљево је у првој испоруци добио 1.350 доза Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“. Даваће се искључиво на вакциналном пункту у холу Центра за културу и бити раздвојене од давања вакцина против КОВИД-19.

Заинтересовани суграђани ће на вакциналном пункту имати консултације са лекаром, који ће проценити да ли су тренутно у здравственом стању да приме вакцину против грипа. Вакцину не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и особе осетљиве на кокошје јаја, месо и перје.

Вакцина против грипа препоручује се свим ризичним групама грађана, првенствено хроничним болесницима и онима који су на радном месту у контакту са пуно људи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних 6 до 12 месеци.

Препоручени размак између вакцине против короне и вакцине против сезонског грипа је минимум две недеље.