У Народном музеју Ваљево, јуче је отворена изложба “Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941 – 1945”.  Изложба је рад групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја, а под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и града Ваљева.

Отварању изложбе присуствовали су бројни гости, делегације, као представници града Ваљева.

„ Након 75 година победе над фашизмом, много тога је заборављено и започети су негативни процеси измене културе сећања и памћења. Човечанство се сећа само онога што кроз комуникацију може да смести у оквир колективног памћења. Ова изложба као својеврсни облик комуникације има такав концепт – историјским документима и фотографијама доприноси култури сећања и памћења“, рекла је о изложби  др Јасмина Николић, једна од аутора изложбе.

Ова изложба се пре Ваљева могла видети у Пожаревцу, Београду, Нишу и Краљеву, а у наш Град долази годину дана након што је у Музеју отворена изложба посвећена Другом светском рату,у којој је први пут приказано учешће четника Драже Михаиловића.

 „ Прошле године на данашњи дан смо отворили салу Другог светског рата и данас, 77 година од Другог светског рата, ово је тема на основу које процењујемо чак и тренутак у ком се налазимо. Бројне жртве нас подсећају на време које не смемо заборавити и опомиње нас на очување свести о страдању које се више никада не сме поновити“, поручила је директорка Народног музеја Ваљево Јелена Николић Лекић.

Изложбу је отворио ректор Универзитета одбране  генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић.

”Изложба је приређена поводом нашег највећег државног празника Сретења –  Дана државности. Србија је пролазила кроз различите периоде, мењала се и јачала. Србија у својој историји памти бројне ослободилачке ратове, а један од оних који је забележен као један од најболнијих за српски народ је Други светски рат. Не можемо а да се не подсетимо свих страдалих бораца и родољуба у периоду од 1941. до 1945. године, не само на нашим просторима већ и шире у читавом слободарском свету. Зато се с пијететом сећамо свих оних који су дали своје животе у борби против фашизма. Оживљавање тог доба није ни мало лако, јер одјеци ратних страдања још увек боле. Изложба даје одговор на питање – Каква је то ратна слика једне земље, наше земље? Наша је земља из ратова увек излазила као победник и то је слика наше Србије”, казао је Радовановић.

Изложба  “Ратна слика Србије у Дргом светском рату 1941 – 1945” осликава окупацију земље, успостваљање односа између југословенске војске и Црвене армије, али и њихову заједничку улогу у ослобађању, док са друге стране приказује и окупирану земљу, логоре, избеглице, ратне заробљенике и страдање становништва. На изложби је презентовано 160 архивских фотографија, 80 докумената из 30 фондова и збирки, које се чувају у 13 културних институција из седам градова Републике Србије. Употпуњена је предметима из фундуса Војног музеја у Београду: одликовањима, ратним заставама јединица НОВ Југославије, војним наоружањем и опремом, деловима ратних униформи и одеће.

Током празника 15. и 16. фебруара 2022. године, поставке Народног музеја Ваљево ће радити по уобичајеном радном времену:

ЦЕНТРАЛНА ПОСТАВКА И МУСЕЛИМОВ КОНАК: 10-18 ЧАСОВА (УЛАЗАК ДО 17:30)

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКИ КОМПЛЕКС У БРАНКОВИНИ: 10-16 ЧАСОВА (УЛАЗАК ДО 15:30)

УЛАЗ ЗА СВЕ ПОСЕТИОЦЕ ЈЕ БЕСПЛАТАН!