Спомен-бистa војника Стојадина Мирковића данас је свечано откривена у парку Виде Јоцић на Јадру, чиме је испуњено још једно обећање града Ваљева, да се и на овај начин ода почаст херојству младића из села Горње Лесковице, који је жртвовао свој живот.

Откривању спомен-бисте су присуствовали мајка Аница и породица Мирковић, у име потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, присуствовао је помоћник министра за људске ресурсе Синиша Радовић, у име Војске Србије генерал-мајор Срђан Петковић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, представници Епархије ваљевске, у име града Ваљева градоначелник Лазар Гојковић, председница Скупштине др Снежана Ракић, начелник Градске управе Ваљево Небојша Петронић, командант Гарнизона Ваљево пуковник Саша Стојиљковић са сарадницима, представници полицијске управе Ваљево, удружења бораца, СУБНОР-а, ветерана посебних јединица Србије и Републике Српске, али и грађани Ваљева и поштоваоци лика и дела Стојадина Мирковића.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је поздравио све присутне и још једном изразио дубоку захвалност за жртву коју је као деветнаестогодишњак поднео Стојадин Мирковић:

„Спомен-биста коју ћемо данас открити у Парку на Јадру за циљ има да генерацијама које долазе у аманет остави да чува и негује успомену на „Хероја са Повлена“, чије је херојство задивило све пре више од 3 деценије, али наставља да задивљује све нас и у садашњости. У овом парку одрастају генерације Ваљеваца и од данас ће оне одрастати са погледом на лик Стојадина Мирковића. Његова жртва није била узалудна, све док у Србији расту нове генерације у миру и благостању. Слава војнику Стојадину Мирковићу!“

Помоћник министра за људске ресурсе Славиша Радовић је у свом обраћању рекао да човек живи докле живи успомена на њега.

„Верујем да овде у Ваљеву, у његовој породици, у Војсци Србије, у Министарству Србије и свима који верују у слободарски дух и који верују у овај народ и у ову државу, живеће и он са нама – ваш син, а наш војник. Стојадин је био посебан по много чему и веома млад је дао свој живот, поштовао је своју заклетву коју је дао. То је нешто што је најсветије што ми који смо носили и носимо униформу, знамо да ценимо. А мора да цене и генерације које долазе, јер само таква надахнућа могу да дају веру и снагу у оној предстојећој борби, у којој је Србија стално“, рекао је помоћник министра. Он се захвалио мајци Аници што је родила таквог сина и што смо имали таквог војника и поручио:

„Војска Србије је заувек захвална и имала је част што је такав човек, као што је Стојадин, био у нашим редовима, на првој линији, не посуставши када је било извесно да је у питању живот. Као што није ново за историју српског народа, та стална борба нама даје нова надахнућа, као што је то урадио Стојадин. Много је појединачних и колективних жртава за Србију, то је и одржало Србију да је још увек на својим ногама и да гледа у светлу будућност. Нашем сину и војнику Србије Стојадину, вечна слава и хвала!“

Стојадин Мирковић је као војник ЈНА, у војном складишту код Бјеловара у Хрватској, 29. септембра 1991. године погинуо са мајором Миланом Тепићем. Одбио је тада, први пут наређење мајора Тепића да се повуче у заклон. Из оклопног транспортера је, до последњег тренутка штитио мајора, који је решио да дигне у ваздух складиште, како не би пало у руке хрватских побуњеника. Мајор Милан Тепић је 1991. године проглашен народним херојем, јединим у ратовима на територији бивше СФРЈ, а уједно и последњим народним херојем државе, која је укинула додељивање ових почасти.
Зато је значај одавања почасти Стојадину Мирковићу и на овај начин, изградњом спомен-бисте још већи и значајнији.

Спомен-биста је ауторско дело вајара Немање Радојичића, а излио ју је Зоран Кузмановић, уметнички ливац и скулптор, архитекта Катарина Новаковић је осмислила изглед постамента и простора око њега, који се налази на уласку у Парк на Јадру, у близини кеја реке Колубаре.
У програму који је изведен, учестовао је камерни хор „Емануил“, под вођством Вање Урошевић, који је поред химне Србије, отпевао песму „Ово је Србија“.