Подела поносних картица „Цена минус за 3“, која је организована у Центру за културу Ваљева, била је догађај за понос Ваљева, јер је сала била испуњена до последњег места родитељима и децом из многочланих породица, које живе у нашем граду. Након јавног позива, око 400 суграђанки које су се одазвале јавном позиву и пријавиле за картицу „Цена минус за 3“, дошле су синоћ и преузеле своје картице.

Удружење „Покрет за децу три плус“ из Чачка у 26 градова у Србији је организовао ову лепу и подстицајну акцију за све мајке са троје и више деце, које користећи ове картице имају бројне попусте у Ваљеву, али и у свим градовима који су се учланили у овај програм. Процена је да ће на годишњем нивоу уштедети од 700 до хиљаду евра, јер је само у Ваљеву до сада пријављено око 100 привредних субјеката који су прихватили да дају попусте, или потпуно бесплатне услуге за носиоце ових картица.

Скуп је почео молитвом свештеника Епархије ваљевске, а потом је представљено Удружење „Покрет за децу три плус“, његова мисија и циљеви рада.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је поздравио родитеље, децу, али и представнике Удружења „Покрет за децу три плус“ и уручио прву картицу мајци четворо деце Александри Вуковић.

„Изузетна ми је част да сам данас у друштву хероја нашег времена, јер породице са више деце то свакако јесу. Те породице су се избориле за своје богатство, самим тим што имају троје и више деце! А ми као локална самоуправа смо ту, да им омогућимо да и материјално буду што заштићенији. Због тога се списку мера које град Ваљево спроводи у области социјалне заштите људи и деце, придружујемо и учешће у овом програму, који ће вишечланим породицама омогућити значајне попусте не само у Ваљеву, већ широм Србије. Захваљујем се и ваљевским предузетницима и фирмама, које су се одазвале на наш позив да се укључе у ову лепу акцију. Желим свима да у здрављу и срећи користите све услуге које су вам на располагању, по повољнијим ценама, јер сте то заслужили“, рекао је градоначелник Ваљева на почетку поделе картица.

Председник Удружења „Покрет за децу три плус“ Владица Гавриловић је рекао да је главна тема наталитет у Србији и да податак да је прошле године 72.000 више умрлих него рођених, опомиње да Србија нестаје великом брзином.

„Неко је имао ту генерацијску обавезу да ратује против Турака, неко против Поћорека и Аустроугара, неко против нациста, али највећи противник наше земље у овом тренутку јесте невидљив и зове се „бела куга“. Да би нас у будућности било исто као данас, неопходно је да нас буде бар 45% са троје и више деце. На жалост, тај број је шест пута мањи. Ако не успемо да повећамо тај број, изгубићемо ову предивну земљу. Ми данас не треба да гинемо, већ само да рађамо. Ви сте ти који сте данас на првој линији одбране, старе и измучене војске која се бори против „беле куге“. Идеја нашег покрета је да пробудимо свест колико сте ви битни“, рекао је Гавриловић.

Члан Градског већа Марко Јевтић, задужен за социјалну политику града је нагласио да ће ова акција трајати и током целе године, за све оне мајке које се још увек нису пријавиле, али и оне које у међувремену добију треће дете.

„Град Ваљево чини све како би мајке у овом граду биле поносне и ово је јасна политика града, да нећемо дозволити да „бела куга“ победи. А победити неће, само ако се повећа број породица са троје и више деце. Мајке уз картице добијају каталог у коме је тренутно око 100 пословних субјеката у граду, где имају одређене попусте. Мајке са троје деце су хероји нације и заслужују посебан третман у овом граду“, закључио је Марко Јевтић.

Једини услов за добијање картице је да је бар једно дете малолетно у тренутку пријављивања. Удружење „Покрет за децу три плус“ из Чачка омогућава родитељима са троје и више деце финансијске олакшице при куповини роба и пружању услуга, не само на територији Ваљева, већ и по читавој Србији. Град Ваљево ће чланарину у овом Удружењу плаћати шест динара по становнику, а средства од чланарине ће се користи за обезбеђивање поносних картица, за израду каталога у којима ће се објављивати подаци о привредним субјектима који дају олакшице при куповини роба и пружања услуга.