Изградња новог обданишта, један је од приоритета у Ваљеву, с обзиром да је 458 деце на листи чекања, речено је приликом данашње посете  министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића Ваљеву. Министар Ружић је потом обишао Академију струковних студија Западне Србије-одсек у Ваљеву, којој је на конкурсу Министарства додељено 12 милиона и 800 хиљада динара за санацију кровне конструкције ове зграде старе око 100 година.

Потом је у Првој основној школи министар обишао дигиталну учионицу, која је опремљена са 20 рачунара. Обилазак је наставио посетом Пољопривредној школи у којој ће бити отворена лабораторија за биотехнологију, у шта ће бити уложено 10 милиона динара. Министар је рекао да очекује да ће средства бити одобрена за месец дана. Своју посету Ваљеву је завршио обиласком Истраживачке станице у Петници. Током посете Ваљеву, министар Ружић је наговестио да постоје иницијативе да Ваљево постане још један од универзитетских центара у Србији.

„Данас смо са министром Ружићем и његовим сарадницима имали један добар разговор о томе како да заједничким снагама унапредимо услове боравка деце и рада запослених у просвети. Ваљевске школе су достигле висок ниво опремљености и наш циљ је да изградњом новог вртића појачамо капацитет за боравак деце у обдаништима. Ваљеву недостаје обданиште и добра вест је што смо са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и министром Бранком Ружићем пронашли доброг саговорника на ту тему. У наредном периоду ћемо наставити добру сарадњу између Министарства, Града и просветних установа у нашем граду и допринети да наше школе и обданишта постану лепша и опремљенија места и да наши просветни радници буду задовољни својим статусом и условима рада“, рекао је након састанка са министром градоначелник Лазар Гојковић.

Министар Бранко Ружић је рекао да већ четири, пет месеци траје размена информација и да су лоцирани горући проблеми, међу којима је највећи проблем листа чекања за упис у обданиште.

„Оно што јесте била намера, а тако ће и остати, јесте да Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са градом Ваљевом, практично издејствује да се из компоненте 1 из кредита Светске банке определе средства за изградњу новог вртића, који ће имати капацитет око 280 места. Подсетићу вас да је листа чекања на данашњи дан у Ваљеву 458 деце и мислим да је то за један град као што је Ваљево просто недопустиво и зато је обавеза Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја да том проблему приђе на прави начин. Мислим да ћемо успети у томе, а то ће највише зависити од Градске управе и од тога да ли ће на време изаћи са грађевинском дозволом и са лансирањем већ постојеће пројектно – техничке документације. Сама вредност је оквирно преко милион и по евра у динарској противвредности и мислим да би то био један велики замајац за град Ваљево“, рекао је министар Ружић.

Градоначелник Гојковић је рекао да је обданиште планирано да се изгради на градској парцели испод Ватрогасног дома, на Петом пуку, a пројекат је поклон Града Београда.

„Тренутно завршавамо урбанистики пројекат и прикупљамо осталу документацију. Искористио бих још једном прилику да се захвалим министру на брзој реакцији, јер смо сигнализирали да постоји озбиљан проблем у Ваљеву што се тиче капацитета за боравак деце у обдаништима и на овом састанку смо договорили да Ваљево буде један од првих приоритета“, закључио је градоначелник Ваљева.

„Данас ћу бити у прилици да обиђем и Прву основну школу где је Министарство просвете, науке и технолошког развоја заједно са Канцеларијом за информационе технологије управо опремило једну дигиталну учионицу. Након тога ћемо обићи и Академију која је такође на конкурсу практично аплицирала за одређена средства на санирању објекта који се тиче кровне конструкције и Министарство је определило 12 милиона и 800 хиљада динара за те потребе. Затим Пољопривредна школа која је такође изашла са једним веома важним и значајним пројектом, то је једна нова лабораторија за биотехнологију, која ће управо за тај процес стицања знања за образовни систем значити, имајући у виду ту специфичност у овом образовном делу, и ту се ради око неких 10 милиона динара, та средства ће бити одобрена уверен сам за неких месец дана. Оно што је драгоценост и драгуљ рекао бих нашег образовног система, то је Петница и са њима имамо одличну сарадњу што се тиче средстава која су годишње практично опредељена за Петницу. Она су увек на располагању, али мислим да свакако имамо ту још простора да разговарамо на пољу унапређења и даљег афирмисања Петнице. Мислим да је Петница управо један пример добре праксе и идеал коме би сви ти центри требало да теже. Оно што такође бих желео да поменем јесте једна визија, а свакако Ваљево, Колубарски округ па и Мачвански округ су веома значајни, не само са аспекта територијалне организације Републике Србије, него и са аспекта свих сегмената друштвеног битисања, мислим да Ваљево заслужује да се поразмисли о томе да постане у неко догледно време и  универзитетски центар Западне Србије, пре свега са аспекта ослањања на оне теме које су овде присутне. Једна од најважнијих је наравно пољопривреда, али такође и заштита животне средине и екологије, која је сада постала за наше грађане и грађанке веома важна тема и колико истраживања показују преко 20 процената грађана и грађанки управо апострофира ову тему као једну од најважнијих. Ова иницијатива је изнета у Народној Скупштини Републике Србије од стране народног посланика Ђорђа Милићевића и мислим да је та инцијатива на месту, али свакако ћемо сагледати у перспективи које су то могућности“, нагласио је министар Ружић.