Агенција за безбедност саобраћаја покренула је кампању за трактористе, коју прати субвенционисана додела заштитног рама за употребљавани трактор, за коју се сва заинтересована правна и физичка лица могу пријавити путем сајта Агенције.
Тим поводом, позивају се сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије која испуњавају услове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, да закључно са 30. новембром 2022. године, поднесу захтев Агенцији за безбедност саобраћаја за субвенционисану доделу.

Фото: https://www.abs.gov.rs/

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549.
У Републици Србији, у последње три године, услед превртања тракторима без заштитног рама, настрадало је чак 86 лица, ван јавних путева ( њива, шума, ливада ). У истом периоду, у саобраћајним незгодама на путевима са учешћем трактора погинуло је 78 лица, односно у последње три године погинуло је 164 возача трактора, док је 360 возача повређено.
Процена је да у Републици Србији има око 100.000 трактора без заштитне кабине или рама, а једна од главних мера за смањење страдања и покушаја минимизирања повреда возача трактора када дође до незгоде услед превртања је управо уградња испитаних или одобрених заштитних структура ( рамова ).