Полагањем камена темељца и временске капсуле у темеље будуће фабрике „Бицерба“ у Ваљеву, данас је за Ваљево почела нова ера, речено је на свечаности, којој је присуствовао председник Републике Александар Вучић. Са председником Вучићем, камен темељац су положили генерални директор „Бицербе“ Андреас Краут и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, у присуству министарке привреде Анђелке Атанасковић.

О БУДУЋОЈ ФАБРИЦИ „БИЦЕРБА“

Немачка фабрика вага „Бицерба“ ће у ваљевској Индустријској зони изградити своје производне погоне и запослити око 400 људи, а просечна бруто плата ће бити 1772 евра, што је око 1100 евра нето плата.

 „То је скоро двоструко више него што је тренутно просечна плата у Ваљеву. Готово 400 људи ће имати много већа примања него што су уобичајена у Ваљеву. Али не само то, ти људи ће имати посебно знање, посебну одговорност. Овде ћемо да учимо како и на који начин функционишу нове технологије, како и на који начин своје знање да унапређујемо у наредном периоду“, поручио је председник Вучић.

„У четвртом кварталу 2022. године треба да завршимо фабрику и да већ почнемо да производимо прве „Бицерба“ ваге и да их шаљемо из Србије, из Ваљева на наша тржишта широм света“, поручио је генерални директор „Бицербе“ Андреас Краут.

ИМПОЗАНТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О НОВОЈ ФАБРИЦИ

„Цео пројекат и градња, за „Бицербу“ представљају једну димензију која до сада није виђена у историји компаније. Импозантне су и чињенице о новом објекту, који се подиже баш на овом месту, где се сада налазимо. Земљани радови су на овом месту почели у октобру прошле године и доста тога се догодило када погледамо. Коначна величина овог новог објекта, који се састоји од монтажног, логистичког и администартивног простора, износиће приближно 11 хиљада квадратних метара. Администартивни део ће заузети најмањи део, са  приближно две хиљаде квадратних метара, за конструкцију је потребно више од 340 префабрикованих бетонских делова, укључујући стубове и греде за конструкцију, укупна потреба за челиком је 400 тона, од чега је половина за арматуру, а половина за челичне конструкције“, описао је изглед будућег фабричког комплекса генерални директор „Бицербе“.

„Ово место у Ваљеву је дивно за „Бицербину“ фабрику и овај део Индустријске зоне ће бити нови развојни пројекат за цео Колубарски округ, Ваљево, чак и шире.  Ми овде морамо још много инфраструктурних радова да урадимо. У последњем кварталу креће производња у „Бицерби“. До тада морамо да завршимо брзу саобраћајницу Лајковац- Ваљево. Није то довољно, морамо да урадимо тзв. бај-пас и још једну улицу нову, источну саобраћајницу како бисмо могли да спојимо све и да би „Бицерба“ могла да ради и да је спојимо са трафо-станицом. Гас, челичним цевима стиже до Ваљева до новембра што је веома важно, онда нам остаје само да се разведе пластика. Тако ћемо створити све услове за Ваљево, да поново буде велики индустријски центар као што је некада био у Југославији. Знам колико смо се мучили да у Ваљево доведемо велике инвеститоре и хоћу да се захвалим свим људима који су уложили много труда и енергије“, нагласио је председник Вучић и поновио да је ово велики дан за Ваљево и Србију.

Он се још једном захвалио немачким инвеститорима што су за свој 155. рођендан донели одлуку да уложе у Ваљево.

„Све што можемо да помогнемо, ми смо спремни и у будуће, не само уобичајеним, договореним подстицајним мерама. Колико будете могли и желели да повећавате свој бизнис и број запослених, ми ћемо снажније да вам помогнемо. Верујемо да ћете овде направити велики профит, а ја сам сигуран да ће Ваљево и Ваљевци показати не само своје велико и широко срце, већ и колико су вредни и марљиви и колико успешно могу да раде. Желим вам успех у целом свету, за свих 4.500 радника колико имате, а ја сам сигуран да ће фабрика у Ваљеву да вам буде драгуљ, бисер“, поручио је председник Србије представницима немачког инвеститора.

Генерални директор „Бицербе“ Андреас Краут је изнео импресивне чињенице о самој градњи фабрике и рекао да ће резултат  бити још импресивнији када га будемо видели уживо.

ОСТАЛА УЛАГАЊА У ВАЉЕВО

Председник Александар Вучић је споменуо и остала улагања у Ваљево, која се увелико планирају и нагласио да ће све ово препородити овај крај.

„За болницу још радимо пројекат, радови ће износити између 25 и 30 милиона евра, за нову халу у Ваљеву, то је негде око 15 милиона евра и свима који ће да живе и бораве у Ваљеву, биће много лепши и много бољи живот. Ваљево има фантастичну околину, где год да кренете, према Дивчибарама, Бранковини, Каменици, Осечини, Мионици, на коју год страну да кренете, не знате где је лепше. Просто диван крај, а био је много запостављен. Људи нису веровали да ће икада ауто-пут доћи до Ваљева“, закључио је председник Вучић.