Помоћник министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић, боравила је данас у Ваљеву и разговарала са представницима Града о важним темама, наставку сарадње, али и примерима добре праксе у нашем Граду.

Члан Градског већа задужен за социјалну политику Марко Јевтић, пожелео је добродошлицу представницима Министарства за бригу о породици и демографију и нагласио да је ово веома важна тема, јер је главни фокус града Ваљева управо на деци.

„Ми ћемо данас договорити неку начелну сарадњу, апплицираћемо кроз разне пројекте у области подстицаја рађања деце. Нагласио бих и ствари које смо већ у овој години остварили, а то је подстицај за свако прворођено дете у износу од 40 хиљада динара. Од претходних година имамо разне услуге у тој области, као што је новчана надокнада од 10 хиљада за незапослене породиље, затим финансирање вантелесне оплодње у сарадњи са Опшптом болницом Ваљево, такође за свако треће и наредно дете бесплатан вртић и то су само неке од мера које Град предузима, а наравно да ћемо сада са надлежним Министарством видети још неке мере које можемо у заједничкој сарадњи са Републиком остварити. Навео бих и оне мере популационе политике које су уведене пре три, четири године, а то су: за свако прво дете 100 хиљада динара, друго дете 24 месеца по 12 хиљада, треће 10 година – 10 хиљада и четврто дете 10 хиљада  – 18 година. Трудићемо се да и у наредном периоду акценат ставимо на децу, јер деца су будућност овог Града и приоритет у сваком смислу“, нагласио је члан Градског већа Марко Јевтић.

У циљу упознавања са ситуацијом везано за бригу о породици и демографију, али и информисању о проблемима са којима се локалне самоуправе сусрећу, а тичу се ове области, Министарство за бригу о породици и демографију обилази локалне самоуправе и на тај начин се информише о овој теми.

„Желим да се захвалим представницима града Ваљева на топлој добродошлици. Драго ми је што град Ваљево препознаје важност породице, улогу која је кључна у породицама и нашем друштву и драго ми је да издвајате значајна средства, а пре свега да имате и добру вољу да породицу вратите на место којој припада, а рекла бих да је породица мало стављена у сенку. Наш задатак, задатак нас на државном, али и вас на локалном нивоу јесте да је вратимо тамо где јој је и место и где припада, а то је сигурно центар једног друштва. Намера да се то деси је јасна и формирањем овог новог Министарства. Ми ћемо се трудити да у овој првој години обиђемо све локалне самоуправе у Србији и да видимо примере добре праксе, али и са којим се то проблемима и изазовима сусрећу људи на локалу и шта је оно што ми стратешки можемо да урадимо како би унапредили  положај породице и положај жене као стуба породице и положај деце у друштву.

Трудићемо се да радимо на томе да пре свега промовишемо останак младих у њиховим местима, останак младих на селу, што је исто један од наших задатака, да се те унутрашње миграције мало сузбију и да млади људи остану тамо где су и рођени. Ви као Град имате све предуслове за добар живот младих људи и ово што ви радите, сигурно ће бити пример добре праксе, пре свега мислим на финансирање вантелесне оплодње без икаквих ограничења када су године у питању.  Оно што ме још радује јесу и та издвајања упркос чињеници да и држава има родитељски додатак за свако новорођено дете. Велика је ствар што локалне самоуправе издвајају и за ту намену. Код вас једна помоћ не искључује другу, што је такође важно, тако да за незапослене мајке имате и ту додатну помоћ, мислим да је то од великог значаја“, рекла је помоћник министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић.