Амбасадор Финске у Србији Њ.Е. Ким Лахдевирте боравио је данас у Ваљеву. На почетку своје посете, њега је угостио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, замеником градоначелника Немањом Петровићем и замеником председника Скупштине Виктором Мићићем.

Након пријема код градоначелника, амбасадор и његова супруга су са представницима Друштва српско-финског пријатељства, чија је председница Оливера Стевановић посетили Ваљевску гимназију и ОШ „Милован Глишић“.

„Скоро четири године живим овде и трудили смо се да што више места обиђемо, јер је веома важан део нашег посла да путујемо у земљи у којој се налазимо, да би могли да кажемо када се вратимо у нашу државу шта је заправо то што смо сазнали о држави у којој смо били. Слика коју људи имају је стара слика о Србији, сада је држава потпуно другачија и веома је импресивна. Надам се да ће еврпске интеграције да се наставе и да ће циљ бити испуњен. Заиста верујем да је место Србије у Европској унији. Видели смо у Ваљевској гимназији, историја је невероватна и заиста је невероватно данас бити тамо и у овој основној школи, где су услови за рад заиста одлични. Импресивно је што сам био поново у Ваљеву и није ми први пут да сам овде“, рекао је амбасадор Финске.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио на посети Ваљеву и поручио да је град отворен за сваку сарадњу.

Начелница Школске управе др Зорица Јоцић је рекла да је за наше ученике и наставнике ова посета важна, јер су сазнали доста о култури и земљи која је веома слична Србији.

„Најважније је да ми тражимо сличности, тј. оно што нас повезује и што нас спаја, јер кроз то можемо да остваримо сваку врсту сарадње. Мени је занимљиво, као и свима када смо слушали о финском језику . Овде у Шестој школи чули смо које су то исте речи и која је то реч из српског језика која је 100% преузета у фински и да је то реч вампир, а у Гимназији смо слушали о неким другим речима. Њихова најдужа реч има 61 слово, а једна од највећих наших речи – престолонаследниковица има 22, а убедљиво најдужа антисамоуправносоцијалистички – 29 слова, а замислите реч о 61 слова“, рекла је начелница Школске управе.

О својим искуствима је причала и породица која живи у Ваљеву, мајка је Финкиња, а отац Србин из Ваљева. Њихова деца управо иду у ове две школе, које је данас посетио фински амбасадор. Веза Ваљева и Финске постоји и на дипломатском нивоу, јер је амбасадор Србије у Финској Ваљевац Саша Обрадовић.